# Cosmina Andreea Manea și Anca Rădulescu au obținut trei medalii la olimpiada internațională de geografie în ultimii doi ani și au fost pregătite de un cadru didactic de excepție, profesorul Ionuț Enache.
În ultimii doi ani, Colegiul Național „I.C. Brătianu” a reușit, prin două eleve de excepție, să obțină două medalii de aur și una de argint la olimpiadele internaționale de geografie, plus numeroase premii și mențiuni la olimpiadele naționale de profil. Dincolo de materialul uman juvenil de elită, un merit incontestabil îl are aici și profesorul Ionuț Enache, cel care îi pregătește cu har și pasiune pe olimpicii de top. Am fost zilele trecute la Colegiul „Brătianu” și am stat de vorbă atât cu profesorul Enache, cât și cu performerele pe care le-a pregătit.
Jumătate din echipa olimpică a României, compusă din argeșence
După ce în 2013, piteşteanca Cosmina Andreea Manea, elevă la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, a câştigat medalia de aur la cea de-a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie de la Kyoto, Japonia, rezultatele notabile ale olimpicilor argeşeni la geografie au continuat şi în 2014. Astfel, după ce au reprezentat judeţul cu cinste la Olimpiada Naţională de la Bacău, aceeaşi Cosmina Manea, elevă în clasa a XII-a, cât şi Anca Rădulescu, elevă în clasa a XI-a, s-au calificat pentru Olimpiada Internaţională de Geografie ce a avut loc în oraşul polonez Cracovia în vara anului trecut, obținând și acolo rezultate de excepție, respectiv medaliile de aur și bronz. Ambele sunt eleve la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” şi sunt pregătite de profesorul Ionuţ Enache, iar meritul este cu atât mai mare cu cât echipa olimpică a României a fost formată doar din patru eleve, două fiind argeşence.
După performanţa obţinută (locul al doilea pe naţiuni şi patru medalii: două de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz), lotul olimpic de geografie al României a cucerit supremaţia mondială, graţie palmaresului excepţional obţinut la a X-a şi a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie. „Olimpiada Internațională de Geografie (iGeo) este o competiție anuală pentru elevii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani care au participat anterior la olimpiadele naționale de geografie din țările lor și este compusă din trei examene: o probă scrisă, un test multimedia și un exerciţiu pe teren, care se finalizează cu o reprezentare cartografică și o analiză geografică”, ne-a declarat profesorul Ionuț Enache.
Cosmina-Andreea Manea, ofertată de universități din Germania și Marea Britanie
Cosmina-Andreea Manea, eleva de aur de la „Brătianu” a fost pregătită de profesorul Ionuţ Enache. Graţie rezultatelor obţinute pe plan internaţional, a primit o bursă în străinătate. Ea va putea studia geografia la universităţi din Germania sau Marea Britanie, în funcţie de alegerea sa.
Anca Rădulescu se pregătește în prezent pentru etapa județeană, iar apoi vor urma emoțiile etapei naționale. Anca, deși este medaliată la olimpiade naționale și internaționale și ar putea să studieze peste hotare, dorește să se înscrie la Politehnică.
Profesorul Ionuț Enache: „Doar satisfacțiile profesionale și vocația mă determină să mă văd ieșind la pensie profesor de geografie”
Profesorul coordonator al celor două argeșence premiate la olimpiadele internaționale este Enache Ionuț, un cadru didactic cu vastă experiență în pregătirea elevilor de elită, care se mândrește, până acum, cu o olimpică internaţională (Cosmina Manea) şi 11 olimpici naţionali (trei elevi de la Colegiul Economic şi opt de la „Brătianu”).
Profesorul Enache Ionuţ pregătește și coordonează, an de an, elevi de excepție care ajung să obțină numeroase premii la olimpiadele naționale și internaționale de geografie. Pentru acest an, pregătește elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a de la liceul I.C. Brătianu pentru concursurile naționale de geografie.Profesorul Enache Ionuț a declarat că, în actualul context socio-economic, doar satisfacțiile profesionale și vocația îl determină să se vadă ieșind la pensie profesor de geografie.
Anemona Georgescu