Web Analytics

Cea mai mare pensie din ţară rămâne în Argeş

de | 23.02.2017 14:11 | Dezvăluiri

7 GheorgheBalasoiu# E de peste 9.000 de euro pe lună și e încasată de Gheorghe Bălășoiu (foto), fost procuror și director al penitenciarului Colibași # Deși a refuzat să dea numele beneficiarului, directoarea Casei de Pensii a explicat modul de calcul al unei asemenea pensii
„În continuare, în județul Argeș putem vorbi despre cea mai mare pensie din sistemul asigurărilor sociale de stat care este pensia unui magistrat, al cărui nume nu vi-l pot spune”, ne-a declarat Aida Enache, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Argeș.
Aceasta a ținut să precizeze: „Este vorba despre o lege specială a magistraților. Pensia se calculează proporțional cu cotizația, plus o pensie de la bugetul de stat. Pensiile sunt mari pentru că sunt cumulate două surse iar acest lucru nu se cunoaște”.
Așa se face că cele mai mari pensii sunt ale celor care beneficiază de legi speciale, respectiv procurori, judecători, polițiști. Din informațiile noastre, pensia de magistrat cea mai mare din România este încasată de Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi. Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă o pensie de peste 30.000 de lei. Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei, adică peste 9000 de euro pe lună.

În ianuarie, Argeșul avea 159.831 de pensionari

Din datele statistice ale Casei de Pensii Argeș, numărul total de pensionari argeșeni, la nivelul lunii ianuarie, era de 159.831 în sistemul public de stat. Este vorba despre toate categoriile de pensionari, respectiv pensionari la limită de vârstă, pensionari cu pensie anticipată sau anticipată parțial, cei cu pensie de urmaș, cu pensie de invaliditate de gradul 1, 2 sau 3. Începând cu data de 1 martie, pensia socială garantată la plată de stat va fi de 520 de lei, cea mai mare parte dintre argeșenii care beneficiază de această mărire de 120 de lei fiind foștii angajați ai CAP-urilor care au lucrat pe norme de muncă, dar nu numai ei, dacă nivelul  cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Adică un total de 26.870 de persoane.  Trebuie spus că,  totuși, pentru a încasa acest drept, legea 263/2010 (legea pensiilor) prevede că stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii