- Dan Andronic 2 februarie 2025
Suveranist se declară orice politician zilele acestea. Schimbarea produsă la Casa Albă este considerată începutul unei schimbări profunde în structura de putere la nivel mondial. Donald Trump a promis că va face aceste schimbări, sub deviza Make America Great Again, și a început să le facă.
Cele mai dure ordine executive semnate de Donald Trump vizează stoparea programelor federale de tip DEI (Diversity, Equity, and Inclusion), înrolarea recruților transexuali, deportarea imigranților și folosirea majorării taxelor vamale ca mijloc de presiune asupra statelor care nu acceptă, retragerea din Acordul de la Paris privind clima și din Organizația Mondială a Sănătății, recunoașterea a doar două sexe: masculin și feminin. Plus multe altele care vin să pună în practică promisiunile din timpul campaniei electorale. Este un exemplu seducător privind modul în care poți exercita puterea la nivel mondial. Devine un exemplu de lider politic pentru toți cei care vor să schimbe un model de societate, rapid.
Nici România nu face excepție. Într-un aranjament tragic-comic, marcați de rezultatele ultimelor alegeri, majoritatea clasei politice se declară “suveranistă”. Suveranismul a devenit un termen prin care fiecare înțelege ce vrea și cât poate, dar în esență el poate fi înlocuit cu articolul 1 din Constituție: “România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”. Cu alte cuvinte, suntem suveraniști din 1990 încoace, pentru că nu cred că există român care să nu fie de acord cu această declarație.
Pentru cei mai preocupați de nuanțe, dau definiția din Dicționarul Larrousse: Suveranitate = Puterea supremă acordată statului, care implică exclusivitatea jurisdicției sale pe teritoriul național (suveranitate internă) și independența sa absolută în politica internațională, unde este limitată doar de propriile angajamente (suveranitate externă). Cam greu să fii suveran în condițiile în care apartenența la organismele internaționale, ONU, Uniunea Europeană, NATO, în viitor OECD, a generat niște angajamente politice care îi cam pun în încurcătură pe suveraniștii noștri, dar aici intrăm într-o zonă greu de explicat.
Suveranist=independent
Cum ar veni, cei care se declară suveraniști vor să fie stăpânii propriilor decizii. Să nu mai dicteze nimeni României ce să facă, dar mai ales cum să facă. Să nu mai audă indicații prețioase de la Washington sau Bruxelles.
Numai că și de această dată ne aflăm într-o gravă încurcătură. După anularea alegerilor prezidențiale și convocarea unui nou scrutin a început o cursă contracronometru pentru o recunoaștere venită de peste mări și țări. De data asta lumina vine de la Apus, nu de la Răsărit așa cum era obișnuită generația lui Ion Iliescu.
Primul a fost Victor Ponta, care a reușit, extrem de abil, să ajungă la Mar-a-Lago, înaintea inaugurării mandatului lui Trump, să stea la masă cu el, să facă o poză și să declanșeze isterii la București. A participat și la ceremoniile de investire a lui Donald Trump, la Balul Hispanic (Hispanic Inaugural Ball). Va candida ca independent la alegerile prezidențiale.
George Simion la Washington
Al doilea a fost George Simion, a fost și el prezent la Washington, nu a prins (și el) decât Balul Hispanic, unul din evenimentele dedicate comunității hispanice, unde s-a plătit pentru un loc la masă între 15.000 și 100.000 de dolari. El nu, a fost invitat oficial și a umplut internetul de poze cu oficiali ai administrației, de la Donald Trump jr. la Mark Rubio și Ted Cruz. Va candida și el la prezidențiale.
Călin Georgescu, suveranist, cu pile peste Ocean
Suveranistul Ales, Călin Georgescu a susținut că are sprijinul lui Robert F. Kennedy Jr. Era dovada susținerii noii administrații. După ce l-am așteptat în zadar la începutul lunii decembrie 2024 pe Robert Kennedy să vină la București pentru el, am renunțat.
Blake Fleetwood, reprezentantul lui Robert F. Kennedy Jr., în contextul în care au apărut informații că oficialul american al viitoarei administrații Trump ar veni în România pentru a-l susține pe Călin Georgescu, a spus: „Domnul Kennedy nu îl susține pe domnul Georgescu. Ar fi împotriva legii americane pentru el să susțină un candidat înaintea unei campanii electorale. Este o încălcare serioasă a legilor și nu ar face un asemenea lucru.” (04.12.2024)
Apoi a spus că a fost invitat la Washington, oficial, dar nu s-a dus („Am fost rugat să merg, dar am refuzat”). Bravo lui! O atitudine cu adevărat suveranistă! Numai răutăcioșii au spus că nu s-a deplasat până la Washington pentru că nu prindea nici Balul Hispanic.
Avântul suveranist l-a părăsit rapid
Călin Georgescu nu s-a lăsat, a recidivat pe 23 ianuarie profețind că vine buzduganul Trump asupra CCR. ”Am făcut și eu niște sondaje la rîndul meu, ca să fiu și mai sigur decît s-ar arăta așa, la prima vedere, mai ales cînd foarte curînd va urma un mesaj foarte categoric, fără replică, din partea Americii. Foarte mulți oameni sunt (implicați) în treaba asta (…) Eu asta vă pot spune astăzi: în curînd va urma un mesaj consistent, hotărît, precis, care să clarifice lucrurile în ceea ce mă privește și în ceea ce privește situația”, zicea atunci. Au trecut aproape două săptămâni și nu a venit nici un semnal de la Donald Trump sau J.D. Vance.
Călin Georgescu vrea să candideze ca suveranist.
Stând și citind aceste lucruri mi-am dat seama cum găsești definiția suveranismul la români. Este cuprins în răspunsul la întrebarea: Ce zic americanii?
Acest articol a fost preluat din Evenimentul Zilei
0 Comentarii