Web Analytics

Ce trebuie să faci obligatoriu de Sfinții 40 de mucenici. Tradiții și obiceiuri

de | 9.03.2021 10:33 | Cultură, Actualitate

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, în ziua de 9 martie, pe cei 40 de Mucenici. De-a lungul timpului, în România au fost păstrate anumite obiceiuri și tradiții legate de această zi.Sfinții 40 de Mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324). Aceștia erau soldati creștini care faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, transmite doxologia.ro

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

 

CITEȘTE ȘI: Mihaela Buzărnescu – în turul doi la simplu dar şi la dublu, la turneul de la Guadalajara

 

Conform tradițiilor populare, ziua de 9 martie este cunoscută drept Ziua de măcinici și marchează începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Este demn de menționat că diferite tradiții și obiceiuri legate de noroc sunt legate de această zi. De asemenea, în anumite zone din România, 9 martie este și o zi a morților, când se împart nu numai măcinici, ci și fasole sleită, nuci, poame, alune.

Un alt exemplu demn de menționat este o tradiție din satele bucovinene, când se făceau praznice și se împărțea câte un colăcel, lumină aprinsă și un pahar cu băutură.

 

CITEȘTE ȘI: AZI-NOAPTE: Autoturism incendiat, la Merișani!

 

Tradiția populară arată și că în această zi bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin. Tot astăzi, trebuie aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp. Trebuie menționat și că femeile din Muntenia stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă cu ajutorul unui pămătuf de busuioc. Tradiția populară arată că acest obicei garantează că gospodarii vor avea hrană până la recolta următoare. În cazul bărbaților, aceștia trebuie să mănânce seminţe, spun obiceiurile populare.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii