Web Analytics

„Ce ştie domnul senator Iani Popa cum este trasul la şaibă opt ore pe zi?!”

de | 19.07.2017 17:27 | Economie

4 IonIordache# Se întreabă revoltat viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache # Propunerea legislativă a unor senatori liberali, printre care şi argeşeanul Iani Popa, de a mări ziua de lucru la 10 ore, îi face pe sindicaliştii de la Dacia să explodeze

Mai mulți senatori liberali, printre care și senatorul argeșean Iani Popa, propun printr-un proiect de lege depus la Parlament ca românii să muncească doar 4 zile pe săptămână, nu 5, cum se întâmplă în prezent, iar programul zilnic să fie de 10 ore. Astfel, spun inițiatorii, angajații vor avea trei zile la dispoziție pentru a se odihni și a sta cu familia. Inițiatorii mai propun ca această repartizare a timpului de lucru să fie stabilit de comun acord între angajat și angajator și poate fi de 10 ore pe zi, timp de 4 zile pe săptămână, cu trei zile de repaus, motivarea proiectului  liberalilor fiind aceea că salariații vor avea mai mult timp pentru familie. Propunerea legislativă este semnată de Nicoară Marius-Petre – senator PNL; Popa Ion – senator PNL; Stângă George-Cătălin – senator PNL; Toma Cătălin Dumitru – senator PNL și urmează să intre în dezbaterea Senatului, forul decizional fiind Camera Deputaților.

„Întinează memoria muncitorilor care au luptat pentru o durată a zilei de lucru de opt ore!”

L-am întrebat ce crede despre această inițiativă parlamentară pe Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia, unul dintre cele mai puternice sindicate din România. Când a auzit despre ce este vorba, acesta a explodat indignat:
„Sindicatul Automobile Dacia din care fac eu parte este foarte îngrijorat de insistența cu care este susținută inițiativa legislativă a unor parlamentari liberali cu privire la mărirea duratei zilei de lucru la zece ore și adăugarea unei zile libere la sfârșit de săptămână. Ei întinează memoria celor care au fost uciși în lupta pentru legiferarea duratei unei zile de lucru de opt ore. Propunerea aceasta este fără precedent în Europa, în lume! Acești parlamentari au ajuns senatori din cauza ignoranței politice a muncitorilor din România, a poporului român! Un muncitor român la ora actuală este împovărat de datorii către bănci și dacă îl pui să lucreze, lucrează și sâmbăta și duminica, numai ca să acopere băncile, astfel murind, distrugându-și sănătatea. Este suspectă stăruința inițiatorilor. Ce știe domnul senator Iani Popa cum este trasul la șaibă opt ore pe zi? Nu mai zic de zece, așa cum propune dumnealui fără să consulte niciun muncitor din România”.

„Este în avantajul multinaționalelor”

În continuare, viceliderul Ion Iordache le cere parlamantarilor să intre în dialog real și aplicat cu sindicatul de la Dacia pe teme care într-adevăr preocupă  muncitorimea: ”Ar fi important dacă dumnealor ne ascultă pe noi, sindicatele, să facă o inițiativă legislativă a contractelor de muncă pe ramură, o problemă care pe noi ne interesează foarte mult. Ei au încercat și în legislatura trecută, dar fără succes, să promoveze acest proiect de lege cu durata unei zile de lucru de zece ore. Nici acum nu cred că o să aibă succes, însă este ciudată insistența lor, fără consultări cu sindicatele, cu patronatul din România! Dar este în avantajul multinaționalelor, care, la 5 euro pe oră, cât plătesc ei în România în comparație cu peste 30 de euro pe oră cât plătesc ei în Germania, în Franța și așa mai departe, le convine să plătească vinerea și sâmbăta chiar și triplu, abuzând de această nefericită dependență a muncitorilor români de bănci”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole