Web Analytics

Ce se mai întâmplă cu reabilitarea Colegiului „Zinca Golescu”?

de | 8.10.2020 13:29 | Actualitate

În noiembrie 2021, Colegiul Național „Zinca Golescu”, unul dintre cele mai prestigioase din județ, împlinește 100 de ani. Dar tot anul viitor se împlinesc și aproximativ patru ani de când stagnează reabilitarea tronsonului I al liceului. Contractul de realizare a lucrărilor a fost încheiat în 2016 între conducerea colegiului și o asociere de firme. În 2017, obiectivul a fost preluat de Primărie, iar proiectul a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. La sfârșitul lui 2018, contractul a fost reziliat, cu acordul părților, din mai multe motive: modificarea legislației cu privire la creșterea salariilor angajaților și alte neconcordanțe. Faptul că liceul/colegiul nu mai funcționează la capacitate normală de atunci e un dezavantaj pentru elevi. Având în vedere că sala de sport și alte 7 săli de clasă fac parte din tronsonul inclus în reabilitare, elevii nu pot avea o oră de educație fizică în condiții normale atunci când este frig, ei fiind nevoiți să joace șah sau alte jocuri sportive într-o altă sală. Situația s-a complicat și mai mult din cauza pandemiei de COVID-19, care a impus desfășurarea orelor în regim special.

Petiție online pentru urgentarea lucrărilor de reabilitare și folosirea la capacitate maximă a școlii

În această vară, un elev a inițiat o petiție online pentru a grăbi reabilitarea de la „Zinca Golescu”, petiție care a strâns 1.285 de semnături până la scrierea acestui articol.
„Colegiul Național «Zinca Golescu» cere ajutor Primăriei din Pitești

Stimați elevi, profesori, părinți și foști elevi,

Colegiul Național «Zinca Golescu» se află în reparații. Mai exact, aproape jumătate din clădirea școlii nu este funcțională de patru ani. Sala și terenul de sport, parcul școlii nu au putut fi folosite de ani buni. Săli de clasă și coridoare închise creează senzația de oboseală vizuală și disconfort. Mutatul elevilor dintr-o sală în alta, desfășurarea unor ore în laboratoare și cabinete nu creează un climat productiv de învățare. Mai mult, în situația actuală, când se impun atât măsuri igienico-sanitare sporite în școli, cât și desfășurarea orelor cu un număr mic de elevi, noi, elevii, profesorii, părinții și foștii elevi, solicităm Primăriei municipiului Pitești desfășurarea reparațiilor în regim de urgență și refolosirea la capacitate maximă a școlii”, semnează un elev al Colegiului Național „Zinca Golescu”.

„Rețeta primăriei de a nu folosi fonduri europene este dată de exigența de a fi controlate toate lucrările de persoane abilitate, pentru ca apoi să fie decontate lucrările făcute”

Un cetățean al Piteștiului, a cărui identitate o păstrăm secretă din motive lesne de înțeles, ne-a trimis câteva precizări de luat în seamă în legătură cu proiectul controversat de reabilitare de la Colegiul Național „Zinca Golescu”.
„Licitația a fost făcută în 2016 de o echipă de neprofesioniști de la CN «Zinca Golescu», care au făcut următoarele greșeli: nu au trecut în caietul de sarcini ca cei care participă la licitație să prezinte dovezi că au făcut lucrări de aceeași valoare cu cea la care participă (valori apropiate și unde au făcut aceste lucrări). Nu au trecut că nu pot subcontracta lucrarea cei care au câștigat licitația.
Comisia de licitație din școală a fost formată din profesorii: director adjunct Luță Daniela, prof. Voinea Liviu, cu specializarea fizică, și profesor Brebeanu Viorica, cu specializarea istorie și cea care ocupă funcția de consilier educativ. Comisia a fost aprobată de consiliul de administrație al CN «Zinca Golescu» fără a-și pune întrebarea dacă aceste persoane au construit ceva la viața lor. Aceasta este comisia care a scos lucrarea pe SEAP și a verificat bonitatea firmelor participante la licitație. Licitația s-a făcut în 2016. Din anul 2017, lucrarea a fost preluată de Primăria Pitești, conform legislației în vigoare.
Ce greșeli a făcut Primăria Pitești. În contractul semnat cu cei care au câștigat licitația cu Primăria Pitești nu este trecută o condiție esențială – ce penalizări plătesc dacă nu respectă termenele de execuție. Primăria nu a ales un diriginte de șantier din cadrul compartimentului Investiții al Primăriei Pitești.
Primăria Pitești avea pentru lucrarea de reabilitare de la CN «Zinca» fonduri europene, pe care au dorit să nu le folosească și a apelat la bani ai primăriei. Poate ne punem câteva întrebări:
În reabilitarea Colegiului «I.C. Brătianu» s-a mers după aceeași formulă, să nu se consume fonduri europene. Lucrarea a fost terminată pe banii primăriei și s-a finalizat în 2019. Nu se putea face reabilitarea în același timp la cele două colegii («I.C. Brătianu» și «Zinca Golescu») din banii primăriei, deoarece presiunea pe bugetul acesteia era foarte mare. Rețeta primăriei de a nu folosi fonduri europene este dată de exigența de a fi controlate toate lucrările de persoane abilitate, pentru ca apoi să fie decontate lucrările făcute.
Notă: De ce în această lucrare de reabilitare nu au participat la licitații și la urmărirea lucrărilor persoanele Ene Camelia sau Matei Izabela, reprezentantele primăriei care obținuseră rezultate deosebite în realizarea acoperișului de la «Zinca», tot prin licitație, făcut în 9 luni de la semnarea contractului?”, este punctul de vedere al sursei noastre.

Nota redacției: Am încercat să cerem un punct de vedere de la viceprimarul Dumitru Tudosoiu, însă acesta n-a răspuns la telefon în ziua redactării articolului.
Mari Tudor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii