Web Analytics

Ce reguli speciale de protecție sanitară trebuie respectate în ziua alegerilor

de | 17.09.2020 09:18 | Actualitate

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii au semnat un ordin privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesare pentru a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral, ordin avizat de AEP.

“Acest ordin respectă fluxul şi circuitul normal într-o secţie de votare şi aduce ca situaţie concretă doar partea de măsuri sanitare stabilite de către legiuitor prin Legea 135. Regulile sunt aceleaşi. Accesul într-o secţie de votare va fi făcut pe la operatorul de calculator, identificarea se va efectua în acel sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, cetăţeanul, alegătorul se va prezenta la preşedintele secţiei de voastre sau la membrul desemnat pentru operaţiunea de identificare şi semnare în lista electorală şi înmânarea documentelor de votare, buletine de vot, ştampilă. La părăsirea secţiei de votare cetăţeanului i se va înmâna actul de identitate şi va părăsi secţia de votare. Iar prin Legea 135, HG 577 şi HG privind starea de alertă şi acest ordin sunt stabilite regulile sanitare de urmat de la intrarea în centrul de votare pe circuitul până la secţia de votare la care alegătorul este arondat”, a explicat  președintele AEP, Mituleţu-Buică, într-o declaraţie comună cu miniştrii Marcel Vela şi Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a prezentat câteva reguli speciale pentru ”situații deosebite” în ziua alegerilor locale din 2020.

El a explicat procedura care trebuie aplicată atunci când în secția de votare vine cineva cu o temperatură mai mare de 37 de grade Celsius.

Va avea prioritate, va merge direct către o urnă și o cabină de vot dedicate din acel moment. Dacă până în acel moment nu a fost persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urme, cea mai apropiată, și va deveni din acel moment și urnă, dar și cabină de vot dedicată. Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă subfebrilități sau febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome.” – a precizat ministrul Tătaru.

O altă situație ”specială” descrisă de ministrul Sănătății a fost cel al folosirii urnei mobile. El a declarat că urna mobilă poate fi solicitată în anumite cazuri.

”Un alt moment este momentul urnei mobile. Această urnă mobilă va merge cu personal care va avea echipament, mască, mănuși și dezinfectant, și va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non Covid, urmând, secundar, cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie Covid.”

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii