Ce o fi, dacă nu e conflict de interese? Mariana Ionescu, directoarea de la Mediu, are o firmă de mediu

de | 9.07.2014 19:06 | Dezvăluiri

În numărul anterior al ziarului nostru am prezentat faptul că dna Mariana Ionescu, directoarea de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) Argeş, este acţionară, cu sută la sută, la firma SC Laborator Analize Generale de Mediu Muntenia SRL, o firmă activă ce a avut anul trecut o cifră de afaceri de 15.000 lei şi un profit de 8.482 lei. Nu foarte mult, dar este important ca această cifră de afaceri și acest profit să nu fie făcute cu încălcarea legii. Dura lex, sed lex – spune dictonul latin care constituie un pricipiu de drept. Conform legii, chiar dacă administrator este soţul, activitatea firmei SC Laborator Analize Generale de Mediu Muntenia SRL în domeniul mediului (după cum lasă să se înțeleagă denumirea) pe perioada în care dna Mariana Ionescu are calitatea de funcționar public la ANPM Argeș ar însemna un grav conflict de interese. Ba, firma nu are voie să facă analize de mediu chiar și o perioadă de câțiva ani buni după ce dna Mariana Ionescu va sări din nou din schema Agenției, așa cum s-a mai întâmplat cu puțin timp în urmă.

Ce spune legea despre conflictul de interese

Mai exact, articolul 253 indice 1, alin. 1, din Codul Penal, spune că „este conflict de interese fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv…”. Sau, la fel de limpede, art. 70 din Legea 161/2003 spune că „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”. Iar art. 71 din aceeași lege stabilește că „principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”. Ce frumos și limpede spune legea și ce strâmb înțeleg unii s-o aplice!
Sigur, există posibilitatea ca firma doamnei Ionescu (în ciuda numelui!) să-şi desfăşoare activitatea în domenii care să nu aibă nicio legătură cu instituţia pe care o conduce ca şi funcționar public. E cunoscută gluma cu baba perversă care pe gard citește ceva și înăuntru e depozit de lemne. Bine, bine, dar atunci de ce se numeşte Laborator Analize Generale de Mediu SRL, dacă vinde ace, brice și lame? Desigur, eram obligați să vorbim pe această temă și cu Mariana Ionescu, directoarea ANPM Argeş, care însă sub pretextul că este în concediu nu prea a dorit să stea de vorbă cu noi. „Eu am înţeles că aţi luat de la Registrul Comerţului toate datele. Are datorii firma? Nu are, deci e un lucru bun”, ne-a spus directoarea de la Mediu, ca și cum datoriile firmei ar fi importante. „Doamna directoare, nu ar fi un lucru bun ca activitatea firmei să fie legată de mediu”, a fost replica noastră, la care Mariana Ionescu ne-a invitat tot pe noi să aflăm aceste lucruri: „Dvs, care aveţi atâtea informaţii, de la Registrul Comerţului, de la Finanţe…. Dacă aţi depistat ceva ilegal, dacă activitatea asta îmbracă o formă penală, eu vă spun că cel mai bine ar fi să faceţi o sesizare la organele abilitate pentru că altfel omisiunea de sesizare a organelor abilitate este ea însăşi o faptă penală. Acesta este singurul punct de vedere pe care pot să-l am referitor la ceea ce m-aţi întrebat”, a mai spus directoarea ANPM Argeş, Mariana Ionescu și am înțeles că „audiența” a luat sfârșit. 

Ce spune aripa guvernamentală, fostă opoziție

Despre acest lucru am cerut părerea mai multor oameni din mediul politic sau al administraţiei locale şi am constatat că, deşi persoane importante, aceştia ori nu se pricep, ori evită să comenteze subiecte delicate. 
Tudor Pendiuc, preşedinte interimar PSD Argeş: „Cei care pot să aprecieze sunt cei abilitaţi să o facă. Dacă este incompatibilă, eu ca şef pe linie de partid nu am toate elementele pentru a putea face o judecată în această chestiune. Este posibil ca dumneaei, fiind o profesionistă şi având experienţă, să cunoască dacă este incompatibilă sau nu şi nu cred că risca”.
Mihai Oprescu, prefectul judeţului Argeş: „Dacă informaţia dumneavoastră este corectă, conform statutului funcţionarului public este incompatibilă. Spun asta sub rezerva informaţiei, pentru că eu cred doar în informaţiile pe care mi le oferă instituţiile statului. Deci, singura rezervă a mea este corectitudinea informaţiei, dacă aceasta este verificată şi corectă, atunci este o stare de incompatibilitate”.
Florin Tecău, preşedinte CJ Argeş: „Eu pot doar să-mi dau cu părerea, dar ştiu că nu se poate aşa ceva. Întrebaţi pe cineva care se pricepe clar la acest lucru.

Ce spune opoziția altoită cu butași de PNL

Iani Popa, preşedinte PNL Argeş: „Nu mă pricep la astfel de lucruri, nu sunt jurist. Incompatibilitate nu e, pentru că nu lucrează acolo la firmă, este vorba de conflict de interese. La prima vedere pare ceva în neregulă, dar nu mă pricep foarte tare şi nu aş vrea să greşesc”.
Cătălin Teodorescu, preşedinte PDL Argeş: „Este administrator de firmă? Dacă nu, atunci este o chestie care trebuie verificată pentru că nu mai ştiu exact dacă fiind funcţionar public ai dreptul să fii acţionar. Oricum faptul că nu e administrator este o treabă bună pentru ea. Parlamentarii au dreptul să fie acţionari în orice fel de firmă, nu au dreptul să fie administratori. De asemenea, funcţiile numite, demnitarii, au dreptul să fie acţionari nu şi administratori, dar la funcţionarii publici nu ştiu cum se mai pune problema”.
Adriana Croitoru, fost director, adjunct și plin, al ANPM Argeş, bate și ea câmpii: „Eu nu pot să am puncte de vedere decât despre persoana mea, nu despre alţi oameni. Problema este că oamenii de la Câmpulung stau cu cianura în pânza freatică. În rest, că are Mariana Ionescu laborator, chiar nu este treaba mea”. 
Ionuţ BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii