În fiecare an, pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. De fapt, este o comemorare a trecerii la cele veșnice a Maicii Domnului, însă creștinii Este una dintre cele mai importante sărăbători de peste an și înainte cu două săptămâni, creștinii țin post, cunoscut ca Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului.
Citește și: 15 August 1517: Sfințirea Mânăstirii Curtea de Argeș, la praznicul Adormirii Maicii Domnului
Legenda spune că Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. Apoi, ea a fost înștiințată de un înger că se va muta în casa Domnului, iar ea le spunea celor apropiați să nu facă din mutarea ei pricină de doliu, ci să se umple de bucurie. Astfel, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu trebuie să fie o sărbătoare de doliu, ci una a bucuriei. Mai ales pentru că creștinii consideră că mutarea la casa Domnului este echivalentul vieții veșnice.
Citește și: Alertă alimentară. Pepeni retrași de la vânzare
Ca și în alte mari sărbători creștine, nici de Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează, nu se coase, nu se spala haine. Potrivit traditii-superstitii.ro, această sărbătoare se ține pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, ocrotire. În unele sate se face o masă comună în curtea bisericii, la care paticipă atât sătenii, cât și invitați din alte sate. Un alt obicei se referă la împărțirea de struguri sau prune din noua recoltă, dar și alte bucate, care se oferă „pentru sufletul morților”. Toate bucatele ce urmează a fi împărțite sunt, întâi, sfințite la biserică.
0 Comentarii