Web Analytics
scris luni, 17.06.2024

Ce înseamnă pentru utilizatori achiziția Telekom România de către Digi?

La data de 27 mai a acestui an (2024), Digi Communications a ajuns la un acord cu Telekom Romania Mobile. Acest acord implică preluarea controlului ultimei companii menționate de către Digi, un operator de telefonie și furnizor de internet cunoscut la nivel național. Ca rezultat, Telekom va fi deținută în proporție de 99.99% de către Digi România.

Ce înseamnă pentru utilizatori achiziția Telekom România de către Digi?

Desigur, întrebarea importantă este – ce înseamnă această achiziție pentru utilizatori?

Importanța operatorilor de telefonie și furnizorilor de internet în România

România este una dintre țările cu cel mai bun internet din Europa. Aceasta se mândrește cu viteze excepționale, cu stabilitate în rețea solidă, dar și cu acoperire destul de mare. Prin urmare, pasiunile digitale ale românilor pot fi întreținute cu ușurință – filme sau seriale online, jocuri video sau chiar jocuri casino online. Acestea pot fi jucate de oriunde din țară dacă există un abonament Digi sau Telekom.

Operatorii de telefonie și furnizorii de internet sunt foarte importanți în România. Importanța acestora crește când numărul operatorilor competenți este unul extrem de mic – 2 sau 3 la număr care oferă acoperire mare și semnal bun.

Câți clienți are Telekom România Mobile?

În anul 2023, rapoartele Telekom arătau prezența a aproximativ 2 milioane de clienți pe teritoriul României – clienți cu abonamente. Acest număr marca totodată o creștere constantă a numărului de abonați în ultimii patru ani. În schimb, numărul total de clienți, cu abonamente și prepaid, era de aproximativ 4 milioane.

Astfel, în urma unei achiziții, s-ar crede faptul că aproape 4 milioane de români își vor pierde serviciile de telefonie mobilă, televiziune și internet. Totuși lucrurile stau puțin diferit. În primul rând, este vorba doar despre o achiziție – nicidecum o fuziune, de exemplu.

Achiziție vs. fuziune – clienții pot sta liniștiți

Conform comunicatului de presă care confirmă achiziția Telekom Romania Mobile, compania va rămâne prezentă pe piața ca și operator independent de telecomunicații. În alte cuvinte, nimic nu se va schimba pentru clienți sau pentru angajați.

Infrastructura Telekom rămâne aceeași. Tot ceea ce se schimbă este proprietarul Telekom România Mobile. Acesta va fi West Network Invest, o companie subsidiară deținută de Digi România și grupul Clever Media.

Abonamentele clienților nu vor suferi modificări. În schimb, în timp s-ar putea să apară modificări de preț sau alte oferte speciale – pozitive sau negative.

Ce schimbări pot apărea în familia Telekom?

Telekom va rămâne un operator independent de telecomunicații pe teritoriul României. Singurele schimbări care pot fi făcute de Digi sunt la nivel de brand. Astfel, este posibil ca numele de Telekom să fie alterat sau să dispară. În cel mai bun caz, Telekom va deveni Digi sau își va păstra numele caracteristic, pentru a facilita retenția clienților vizuală și multor care sunt fideli Telekom.

În cel mai rău caz, se poate pune problema unui brand complet nou – un alt nume, o altă identitate. Aceste aspecte sunt încă marcate de nesiguranță. De ce?

Ei bine, achiziția este oarecum confirmată – dar tranzacția nu este finalizată.

Ce spun viitorii potențiali proprietari?

Proprietarul grupului Clever Media susținea că dorește să transforme Telekom într-un operator cu adevărat local, dar mai ales dinamic, gata să răspundă nevoilor clienților. Totuși, această afirmație era atașată unui acord mai vechi care, între timp, a devenit invalid.

Desigur, este posibil ca noul acord privind achiziția să nu schimbe dorințele viitorilor potențiali proprietari. Rămâne de văzut!

Pe scurt, utilizatorii pot răsufla ușurați. Era oricum puțin probabil ca această achiziție să însemne o fuziune. De altfel, fuziunea ar fi însemnat eliminarea Telekom de pe piață și transferarea tuturor celor 4 milioane de clienți către Digi. În teorie poate părea posibil, dar clienții fideli Telekom nu ar fi acceptat acest lucru.

Per total, posibila achiziție pare un lucru bun. Un singur operator sau cel puțin, Digi Romania, va putea gestiona două rețele și infrastructuri foarte mari de telefonie și internet. Acest lucru poate avea beneficii pentru clientul final!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită