Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția atunci când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare. Decizia este definitivă.
Judecătorii Curții Constituționale a României au admis astfel sesizarea unui părinte, declarând că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională, conform surselor Edupedu.ro.
Citește și: Legea pensiilor militare a fost contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României
În ședința din data de 7 noiembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi: A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene.
CCR a decis că elevii din învățământul privat și confesional sunt astfel discriminați după criteriul categoriei de învățământ.
Citește și: Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci, e în stare critică
În esență, Curtea a reținut că sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
0 Comentarii