Web Analytics

CCR dezbate sesizările privind impozitarea pensiile de serviciu

de | 30.09.2020 09:10 | Actualitate

Curtea Constitutțională a României va dezbate în cursul zilei de miercuri, 30 septembrie, sesizările făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție, privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu. În cazul acestor sesizări, la data 14 iulie, CCR a amânat dezbaterile pentru luna septembrie, scrie Agerpres.

La data de 18 iunie, Secțiile Unite alei Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să sesizeze Curtea Constituțională, cu privirea la lege ce stabilește un nou sistem de impozitare al pensiilor de serviciu.

Potrivit sursei citate mai sus, Instanța Suprema susține că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu ar fi constituțională, având în vedere faptul că încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale”, se arată în hotărâre, potrivit sursei citate mai sus.

Mai mult decât atât, Instanța Supremă manționează faptul că legea ce formează obiectul sesizării institutie taxa veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale, iar legiuitorul institutie „un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri, şi anume pentru veniturile obţinute din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale”, scrie sursa citată.

Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru același act normativ

La rândul său, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României privind același act normativ.

În data de 17 iunie, Camera Duputaților a votat modificarea și completarea Legii 227 / 2015, privind Coduș Fiscal, ce are ca obiect de reglementare institutirea unei taxe pe venituri și indemnizații pentru limită de vârstă.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii