Web Analytics

CCIA Arges, îngrijorată de economia județului

de | 20.08.2020 12:37 | Actualitate, Economie

Este pandemia un motiv suficient de puternic să nu redeschidem HORECA ?

Criza sanitară pe care o parcurgem începe să fie dublată tot mai grav de o criză economică pe care începem să o resimțim tot mai acut. (Foto: George Caval, Președintele CCIA Arges)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș este în contact permanent cu membrii săi și cu reprezentanții mediului de afaceri argeșean și înregistrează problemele/ dificultățile cu care aceștia se confruntă. Unul dintre sectoarele de activitate care resimte acut efectul pandemiei și mai ales al restricțiilor generate de aceasta  este cel al industriei de ospitalitate – hoteluri, restaurante, denumit generic HORECA.

Traversăm probabil cea mai mare provocare din ultimele zeci de ani, iar pandemia generată de COVID a făcut ca lucrurile să nu mai semene deloc cu modelele de afaceri cu care eram obișnuiți. Fără a minimaliza câtuși de puțin gravitatea pandemiei, pledăm ferm pentru respectarea cu strictețe a regulilor igienicosanitare și de distanțare socială! DAR, în același timp, tragem un semnal de alarmă către factorii decidenți: nu este sănătos pentru economie să se continue menținerea restricțiilor la acest nivel, cel puțin dacă ne referim la HORECA!

Industria HORECA înseamnă la nivel național circa 40.000 de societăți cu un număr de peste 400.000 de angajați, industrie care în timpul pandemiei a suferit o scădere a cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut.

În acest context, în numele antreprenorilor implicați în industria HORECA, pledăm pentru o abordare rațională a restricțiilor astfel încât activitatea acestor unități economice să se reia  și să se desfășoare cu respectarea regulilor de distanțare în vigoare.

Lucrurile ar trebui să nu fie complicate inutil: se poate determina relativ simplu o capacitate maximală a unităților, cu respectarea regulilor de igienă și distanțare socială.

Se pot stabili reguli clare de funcționare a acestor zone de pregătire și servire a mesei (cu împărțirea turiștilor pe serii la servirea meselor) astfel încât să nu mai existe soluția nefirească din prezent (și considerăm infinit mai puțin sanitară) de servire a meselor în cameră, etc.

Plecăm de la certitudinea că vasta majoritate a operatorilor din HORECA sunt oameni de bună credință care înțeleg, aplică și respectă regulile de igienă sanitară și distanțare, astfel  încât riscurile să fie minimizate.

În egală măsură susținem implicarea instituțiilor abilitate și aplicarea fără excepție a măsurilor care se impun atunci când se vor constata abateri de la regului (supraaglomerare, nerespectarea igienei și distanțării). Mergând până la închiderea și suspendarea dreptului de funcționare pentru operatorii HORECA care se vor dovedi de rea credință și vor încălca repetat regulile stabilite.

În concluzie, susținem reluarea activității operatorilor HORECA, pentru că fără acest demers, efectele negative asupra antreprenorilor, salariaților din acest domeniu și nu în ultimă instanță asupra economiei, pot avea consecinte grave care, probabil, vor fi extrem de dificil de contrabalansat în viitor.    

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii