Web Analytics

Cazul unui om de afaceri care s-a sinucis după ce procurorii nu i-au spus de ce fapte e acuzat

de | 16.11.2017 11:51 | Actualitate, Dezvăluiri

7 bacan# Avocatul Sorescu acuză o practică periculoasă la parchetele din Argeş: audierea acuzaţilor ca martori şi apoi transformarea lor în suspecţi
Deși în multe județe din țară, la presiunea avocaților, s-a renunțat la această practică periculoasă, în Argeș, procurorii recurg, în continuare, frecvent la această metodă prin care o persoană  împotriva căreia a fost formulată o acuzație este audiată în calitate de martor și nu de suspect, tocmai pentru a fi lipsită de apărare, spune Florentin Sorescu. Avocatul  dă și exemplul unui client de-al său, care, în urmă cu doi ani, s-a sinucis pe fondul unei astfel de situații. „Mai nou, Parchetul vrea să joace singur pe teren și iese tot pe ultimul loc”, spune  avocatul piteștean care atrage atenția și asupra valului de achitări din ultimii ani, achitări pe care le pune tot pe seama acestei practici.

„Nu am să vă introduc în fel și fel de teorii juridice din care nu veți înțelege nicio iotă pentru că greu ne este să înțelegem și nouă, juriștilor, darămite celor care nu au a face cu strofocarea legislativă din ultimii ani. Ci vă voi spune simplu și răspicat cum, prevalându-se de niște dispoziții legale pe care le interpretează după bunul plac, Parchetul încearcă să paralizeze apărarea, mai exact, să-i scoată din ecuație pe avocați. Și nu mică vă va fi surpriza când vă veți trezi că, dacă cineva face o plângere împotriva dvs, ați fi, de fapt, martori, nicidecum suspecți sau inculpați și cum, în opinia onor-parchetului, martorii nu au niciun fel de drepturi, nici măcar acela de a fi asistați de un avocat, veți ajunge să dați te miri ce declarații atent selecționate de domnii acuzatori”, explică, pentru Jurnal de Argeș, Florentin Sorescu.

„Clientul și-a pus capăt zilelor nemaisuportând tăcerea care îl înconjura”

Cunoscutul avocat spune că practica, care  a atras atenția mai ales din 2014 încoace, are consecințe grave, fapt pentru care, la multe parchete din țară s-a renunțat la ea, asta după ce avocații au arătat cât de nocivă e. Nu și în Argeș.
„Cam asta se întâmplă de vreo 2-3 ani, mai exact, de la adoptarea noilor coduri și pare să nu intereseze pe nimeni că, bunăoară, au fost și situații în care justițiabilii s-au sinucis, neînțelegând de ce sunt acuzați și de ce curtea li s-a umplut de mascați, pentru că onor parchetul i-a acuzat, omițând  a menționa pentru ce. Explicația? Așa cum v-am spus, acuzații erau, de fapt, martori și nu aveau dreptul să fie informați. Sună alambicat, nu? Și ciudat. Dar adevărat.
Eu, spre exemplu, am avut un asemenea caz și, iacătă, au trecut mai bine de 2 ani de când nu am aflat cum și de ce, ceea ce știu este că al meu client și-a pus capăt zilelor nemaisuportând tăcerea care îl înconjura. Și da, vă voi contrazice, nicidecum nu «știa el pentru ce!», cum mulți dintre voi gândesc, ci tocmai că nu știa nici de ce, nici pentru ce, nici cum și nici la ce”, mai spune avocatul Sorescu.
Este vorba de omul de afaceri Răzvan Ionuţ Băcan, 34 de ani, care, la doar câteva zile după ce firma sa fusese controlată la sânge de inspectorii fiscali şi de DIICOT, s-a spânzurat în hala firmei sale, SC Terra Toji Cosmetics AG SRL, situată în Piteşti, pe strada Prundu Mic. Tânărul avea doi copii și a lăsat un bilet de adio în care şi-a cerut iertare celor dragi şi şi-a susţinut nevinovăţia în faţa legii. „Iertaţi-mă! Nu sunt un infractor. Am încercat să muncesc. Vă iubesc pe toţi! Adio!”, e mesajul pe care Răzvan l-a scris înainte să-şi pună capăt zilelor.

Avocatul Sorescu: „A murit fără să ştie ce anume i se impută”

7 Sorescu„Știți ce a fost în neregulă în povestea asta care părea în regulă? Faptul că, nereținându-i calitatea de suspect, nici nu au considerat necesar să îl informeze cu privire la faptele de care este acuzat. A murit fără să știe ce anume i se impută. Martor, de! Nu este o glumă. Înainte de a se sinucide mă suna zilnic aproape să mă întrebe de ce fapte este acuzat. Nu infracțiunile generic, ci faptele în concret. Iar parchetul, tăcere”, mai spune avocatul Sorescu.

„A început să plouă cu achitări”

Pe seama acestei practici e pus, de către avocați, și valul de achitări din ultimul timp, pronunțate de instanțele din Argeș.
„Dar cei mai mulți dintre domnii procurori și domnii polițiști nu își pun astfel de întrebări, nici măcar cum de în ultima vreme a început să plouă cu achitări. Asta, bineînțeles, pentru că nenorocitele de instanțe nu au găsit o soluție inteligentă să scape de avocați și, în loc să administreze probe după probe, mai bine să rezolve procesele apelând la teste poligraf și la bal-mascați! Ca să scurtăm procesele, nu? La ce bună atâta bătaie de cap…”, încheie Florentin Sorescu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii