Web Analytics
scris sâmbătă, 15.06.2024

Cazul Ferma Dacilor. Primele concluzii privind cauza decesului celor opt persoane

La șase luni de la incendiul devastator care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, anchetatorii au ajuns la primele concluzii privind cauza decesului celor opt persoane cazate în clădirea incendiată. Potrivit surselor din rândul procurorilor, victimele au murit din cauza inhalării de fum dens și toxic, care s-a acumulat rapid în incintă.

Cazul Ferma Dacilor. Primele concluzii privind cauza decesului celor opt persoane

„A fost ceva mocnit, fum foarte mult”, au declarat anchetatorii presei, subliniind că fumul intens și rapiditatea cu care s-a răspândit au fost factori decisivi în tragedie. Pe măsură ce flăcările au cuprins pensiunea, fumul a inundat camerele, lăsând locatarii fără nicio șansă de scăpare. Deși cauza decesului a fost clarificată, rămân încă întrebări legate de modul în care a izbucnit incendiul. În acest sens, sunt așteptate expertizele Insemex, care vor aduce lămuriri suplimentare privind declanșarea focului.

Citește și: Update. Foto cu incendiul din Argeș, de la fabrica „Martur”. Care a fost cauza

Ancheta cu privire la incendiul de la Ferma Dacilor nu se poate închide fără rezultatele expertizelor Insemex Petroșani, instituția care efectuează cercetări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice. Acest raport nu este finalizat încă și sunt șanse minime să fie gata în următoarele săptămâni. Experții de la Petroșani au prelevat „mașini întregi de material, moloz, bucăți de tablă, bucăți de lemn, tot ce s-a putut ridica” și fiecare probă trebuie analizată.  În paralel, anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au solicitat ajutorul reprezentanților firmei Bosch, producătorul centralei termice montate în pensiunea Ferma Dacilor. Au existat discuții confuze cu privire la modul în care acest dispozitiv a funcționat în zilele anterioare incendiului, existând suspiciuni că alarma de incendiu fie a fost scoasă din priză, fie a fost defetctă, cert este că nu a funcționat. Ambele rapoarte, ale Insemex și Bosch, vor ajunge inclusiv la inculpații din această cauză care au dreptul să le analizeze și să le conteste dacă vor considera că este cazul. Ulterior experții vor trebui să răspundă la rândul lor obiecțiunilor depuse de inculpați. Ca atare, exista premiza ca rechizitoriul să fie deferit justiției cel mai devreme la finalul anului 2024.

În dosarul „Ferma Dacilor” sunt patru inculpați, trei persoane fizice: Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, Adelina Ilie și Adrian Ristin, administratorii din acte, dar și o persoană juridică, acuzațiile fiind de  distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită