Web Analytics

Cât vor încasa moştenitorii Brătienilor din vânzarea Vilei Florica

de | 9.03.2017 13:39 | Dezvăluiri

16 floricaLa sfârșitul săptămânii trecute, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, a venit special în Argeş pentru a reconfirma că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, „un loc extrem de important pentru istoria României”.

Iar în acest sens, ministrul Ionuţ Vulpescu a organizat o conferinţă de presă chiar la Vila Florica, împreună cu Şerban Valeca, ministrul Cercetării şi cu Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. După cum a spus ministrul Ionuţ Vulpescu, „în Argeş este începutul modernizării României. Avem obligaţia faţă de istorie să menţinem Vila Florica în circuitul public. Vila Florica este un loc extrem de important pentru istoria României. Dorim ca banii să fie daţi 100% de către Ministerul Culturii”.
Însă de la intenție până la realitate mai sunt destui pași de făcut. Conform legii, Ministerul Culturii trebuie mai întâi se emită un act prin care să îşi exercite dreptul de preemţiune. Şi de abia apoi pot să înceapă negocierile. Dreptul de preemţiune nu înseamnă că Vila Florica va fi vândută neapărat Ministerului Culturii. Ministerul va fi primul întrebat, dar pot să apară şi alţi ofertanţi. Iar la ora actuală sunt şi alţi ofertanţi. Doi oameni de afaceri din Argeș au făcut până acum oferte concrete de cumpărare a Vilei Florica. Cel mai probabil, negocierile pentru achiziționarea Vilei Florica se vor încheia la începutul acestei veri.

Ce spune Nicolae Brânzea, legatarul testamentar al Oanei Brătianu: „E greu să fac o schemă a moștenitorilor”

16 branzeaSingurul detaliu cert până acum este cel al prețului, care va fi de aproximativ 1,7 milioane euro. În total sunt patru moștenitori care vor încasa acești bani. Inițial, moștenitorii cereau acum patru ani 3 milioane de euro. Ulterior, prețul a scăzut la 2,4 milioane de euro și la 1,7 milioane euro. De altfel, după conferința de presă a ministrului Culturii, unul dintre moștenitori – Nicolae Brânzea – a anunțat că negocierile pentru Vila Florica vor începe de la 1,7 milioane euro.
„E greu să fac o schemă a moștenitorilor. Vila Florica se împarte între doi autori, Constantin Dinu Brătianu și Vintilă Brătianu. Numai că, de fapt, Constantin Dinu Brătianu a avut trei fii și, atunci, automat, se împart procentele (…) Noi, între noi, chiar n-am stat să calculăm așa ceva ca să știm cât revine fiecăruia”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Nicolae Brânzea. 

Alexandru Missirliu, moștenitor al Brătienilor: „Eu am cerut 1,85 milioane euro pentru Vila Florica”

16 missirliuContactat de Jurnalul de Argeș, un alt moștenitor, Alexandru Missirliu, a declarat însă că ultima ofertă făcută Ministerului Culturii a fost de 1,85 milioane euro. „Așteptăm ca Ministerul Culturii să confirme în scris intenția de a cumpăra Vila Florica. Nu se știe. Aștept să văd documentul și să începem negocierile. Sunt convins de toată bunăvoința ministrului. Eu am cerut 1,85 milioane euro pentru Vila Florica. Se face o negociere, se face o expertiză, după aceea trebuie alocată o bugetare, apoi trebuie să vedem dacă plata se va face în rate sau integral. Mai e drum de parcurs. Sper că intenția ministrului Culturii se va concretiza”.
În procente, Despina Leitner Brătianu, Ana Maria Schaffer, Michele Missirliu și Alexandru Missirliu dețin 95,84% din domeniul Brătienilor de la Ștefănești, diferența de 4,16% aparținând preotului Nicolae Brânzea, cel căruia Oana Brătianu i-a lăsat, după moarte, dreptul ei la moștenire. Cel mai mare procent – 50% – este deținut de către Despina Leitner Brătianu.
Primii trei sunt urmașii lui Vintilă Brătianu (decedat în 1994) și ai lui Constantin Dinu Brătianu (decedat în 1950 la închisoarea Sighet).
Dacă prețul pentru vânzarea Vilei Florica rămâne de 1,7 milioane euro, asta ar însemna că Ana Maria Schaffer, Michele Missirliu și Alexandru Missirliu ar încasa cumulat 772.000 euro, Despina Leitner Brătianu – 850.000 euro, iar preotul Nicolae Brânzea – 70.720 euro.
Vila Florica a fost retrocedată moștenitorilor Brătienilor în 2013, iar aceștia au încheiat ulterior un contract de comodat gratuit cu Centrul de Cultură „Brătianu”.
După cum ne-a precizat Cristina Boțoghină, directoarea Centrului de Cultură „Brătianu”, numărul vizitatorilor a fost în continuă creștere în ultimii ani la Vila Florica. Astfel, în 2015 au fost 3.624 vizitatori, iar în 2016 au fost 4.205 vizitatori. Printre vizitatori au fost și numeroși turiști străini.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole