Web Analytics
scris joi, 08.08.2024

Cât au cheltuit partidele și independenții pentru a ajunge în Parlamentul European

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat în Monitorul Oficial cele 16 rapoarte detaliate cu veniturile și cheltuielile electorale ale partidelor și candidaților independenți care au concurat la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. Toate fondurile folosite în campania electorală au regim public și competitorii care au obținut 3% beneficiază automat de rambursarea cheltuielilor electorale.

Cât au cheltuit partidele și independenții pentru a ajunge în Parlamentul European

În total, competitorii au făcut cheltuieli de 149,8 milioane de lei pentru propagandă și operațiuni administrative, iar dintre acestea ar urma să fie decontate, dacă vor fi constatate ca fiind legale după verificările AEP, 146,8 milioane de lei. Așadar, circa 30 de milioane de euro care vor fi decontați către competitorii care au obținut 3%: PSD-PNL, AUR, USR-PMP-FD, UDMR, SOS, REPER și independentul Nicu Ștefănuță, potrivit romaniacurata.ro.

Citește și: Vânarea urșilor a ajuns super-ofertă pe site-urile agențiilor internaționale

Două treimi sunt ale alianței PSD-PNL, care au cheltuit nu mai puțin de 97 de milioane de lei. AUR a băgat 27 de milioane de lei în campania pentru europarlamentare, în timp ce alianța USR-PMP-FD a plătit facturi de 17,8 milioane lei. În rândul al treilea îi avem pe UDMR cu 2,2 milioane și pe cei de la REPER cu 1,54 milioane, aceștia din urmă nereușind să intre în Parlamentul European, dar obținând suficiente voturi pentru rambursarea cheltuielilor. Mult mai cumpătați au fost Nicu Ștefănuță, cu 238 de mii de lei cheltuiți, respectiv SOS, cu 718 mii.

Restul competitorilor, nouă la număr, au cheltuit cumulat 3 milioane de lei din care grosul apare în dreptul PUSL, cu 2,6 milioane de lei. Umaniștii, alături de PDU, PP, PRM, AD, RS și independenții Vlad Gheorghe, Dumitru Șoșoacă și Paula Pîrvănescu nu doar că nu au intrat în legislativul european, dar nici nu își vor recupera cheltuielile din campanie.

Citește și: Medicii ATI de la Spitalul „Sf. Pantelimon” își anunță demisiile din gărzi. „Plecăm toţi. Toţi colegii”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită