# Episodul 2. Raportul Curţii de Conturi Argeş. Ilegalităţile rectorului Gheorghe Barbu la Universitatea Piteşti # Mircea Bărbuceanu, liderul SLUP, acuză: Schema de succes de la Academica, încercată și la prăduirea Casei Universitarilor
În iunie 2009, o echipă de la Curtea de Conturi făcea un amplu control la Universitatea Piteşti, iar ilegalităţile descoperite acolo s-au întins pe zeci de pagini, unele dintre ele fiind foarte grave. Jurnalul de Argeş a solicitat Curţii de Conturi a României respectivul raport, iar în urmă cu câteva zile l-am primit. În plus, acum folosim și datele puse la dispoziția corpului profesoral de lector univ. dr. Mircea Bărbuceanu, liderul Sindicatului Liber din UPIT, în informarea din 18.02.2018, care tratează in extenso subiectul Casa Universitarilor. În ediţia precedentă am prezentat cum fostul rector Gheorghe Barbu i-a dat spaţii pe degeaba şi UPIT a plătit aproape un milion de euro lui Gigi Axinte, fără obiecțiuni, contrar legii. În acest număr vă prezentăm ilegalităţile comise tot de conducerea UPIT, privind Casa Universitarilor, care, ce să vezi, au același „modus operandi”, cu diferența că de data asta target-ul era de două milioane de euro.
Primăria Pitești a dispus aducerea clădirii la starea inițială. UPIT nu a auzit
Ca urmare a controlului din iunie 2009, inspectorii Curţii de Conturi au găsit mari probleme şi în ceea ce priveşte Casa Universitarilor, constatând că aici au fost realizate „lucrări de construcţii, recompartimentare, modernizare, amenajare şi igienizare, fără a exista o documentaţie tehnico-economică, proiect de execuţie, autorizaţii legale şi caiet de sarcini”.
Curtea de Conturi spune negru pe alb cine erau responsabilii pentru cele de mai sus: rectorul Gheorghe Barbu, administratorul financiar Anişoara Profeanu şi Daniel Otobîcu. De altfel, în noiembrie 2008 UPIT fusese amendată cu 2.000 de lei de Primăria Piteşti pentru aceste nereguli. Totodată, Primăria Piteşti dispusese şi „oprirea executării lucrărilor, intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construcţie dacă sunt îndeplinite condiţiile legale ce se impun, ori, în caz contrar, aducerea imobilului la starea iniţială”. Primăria Pitești a dispus, însă Universitatea Pitești nu a auzit, pentru că nici până în ziua de azi nu s-a adus „imobilul la starea ințială”. În ce stare este imobilul acum se poate vedea în fotografiile alăturate. Adică, într-un viitor foarte apropiat, Casa Universitarilor va ajunge o grămadă de moloz.
După modelul „Academica”, utilitățile sunt plătite tot de UPIT
Tot legat de Casa Universitarilor, cei de la Curtea de Conturi au constatat că lucrările au fost „finanțate” prin două contracte de sponsorizare ce nu respectă prevederile legale. Este vorba de un contract de sponsorizare în valoare de 870.000 lei încheiat cu Daniel Otobîcu şi de altul de 120.000 lei încheiat cu administratorul financiar Anişoara Profeanu, ambii angajaţi ai UPIT. Inspectorii Curţii de Conturi scriu clar că acele contracte de sponsorizare au fost făcute cu încălcarea legii, întrucât sponsorizarea poate fi efectuată doar pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ, ceea ce nu se potrivește cu activitatea de cârciumă, intenția declarată pentru „modernizarea” Casei Universitarilor.
Încă o problemă mare: „pentru realizarea ilegală a amenajării Casei Universitarilor au fost suportate fără temei legal utilităţile (energie electrică, apă, canal), din venituri proprii ale Universităţii din Piteşti”.
Targetul pierderilor UPIT = două milioane de euro
Mult mai limpede și mai plastic dezvăluie Mircea Bărbuceanu, liderul Sindicatului Liber din UPIT: „tactica pusă la punct de Gheorghe Barbu și Daniel Otobîcu acum 4 ani relativ la Casa Universitarilor! Nu trebuie să vă așteptați la ceva nou, ingenios, nemaiîntâlnit! Este aceeași schemă aplicată de toți foștii securiști care au devalizat această țară de ani de zile și care a făcut să-i dăm lui Gheorghe Axinte (și lui Gheorghe Barbu?) 1 milion de euro pe baraca ACADEMICA…
Pas.1: Daniel Otobîcu (consăteanul lui Gheorghe Barbu…) este adus în interiorul Universității. Pas. 2: Din cauza lipsei diplomei de bacalaureat a acestui apropiat al lui Gheorghe Barbu, nu se putea pune în funcție de șef, așa că în funcția de administrator la Casa Studenților urma să fie adusă fina acestuia, Anișoara Profeanu. Pas. 3: Cei doi vor începe să investească „benevol” în repararea „absolut necesară” a Casei Universitarilor, „Universitatea” declarând acordul și necesitatea, dar neavând bani pentru așa ceva. Pas. 4: După un scurt timp, aceștia urmau să solicite Universității înapoierea cheltuielilor făcute cu… reparațiile, prezentând facturi de peste 60 miliarde de lei vechi (la momentul înțelegerii era vorba de 2 milioane de euro). Pas. 5: Universitatea nu putea să returneze acești bani. În consecință, Otobîcu ar fi dat în judecată Universitatea pentru înapoierea cheltuielilor. Pas. 6: Prin hotărâre judecătorească, aranjată de prietenii din justiție ai lui Gheorghe Barbu – plătiți tot de noi ca profesori!!! – s-ar fi obținut fie un contract de cesiune pe… zeci de ani (până la stingerea datoriilor!), fie cedarea Casei Universitarilor către Daniel Otobîcu. Varianta a doua era cea „agreată”! Pare de domeniul filmelor cu mafioţi de la TV. Însă schema ați văzut-o aplicată la ACADEMICA. În plus ar fi urmat și Centrul de Calcul. O clădire administrată de SSIF, un S.A. care are în acționariat tot neamul Barbu, sef pe Nicolae Barbu, Director Economic pe Niculina Barbu, jurist pe doamna Moraru Doina (!!!). În aceste zile Gheorghe Barbu, pe ultima sută de metri, îi «externalizează» serviciile de curațenie și pază!!!”
În încheiere, mai amintim și faptul că în raportul Curții de Conturi se spune și despre alte ilegalități, cum ar fi închirierea unor camere pentru firmele de telefonie Vodafone și Orange, tot fără licitație. Însă, în comparație cu ilegalitățile care au adus Universității Pitești pierderi de milioane de euro, singura asemănare poate fi doar lipsa de respect față de banul public, un numitor comun al întregii activități post-revoluționare a rectorului Gheorghe Barbu.
0 Comentarii