# Nepotul lui Mihalache, Dumitru Marina, spune că familia ar fi dispusă să dea 5.000 de euro, dacă și statul român ar contribui cu restul sumei, pentru ca imobilul să nu se dărâme. După 20 de ani de procese, moştenitorii lui Ion Mihalache au primit casa din Dobrești în care a trăit ilustrul lor înaintaș. Numai că imobilul, care ar trebui să devină un monument istoric reprezentativ pentru istoria județului Argeș, se ruinează pe zi ce trece. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că moștenitorii nu o pot întreține, cumpărători nu prea există, iar statul, prin Ministerul Culturii, refuză să-și exercite dreptul de preemțiune. Din acest motiv, Dumitru Marina, descendent direct al fondatorului Partidului Național Țărănesc, prin bunica sa, Maria Mihalache, soră a marelui om de stat, este dispus să ofere 5.000 de euro pentru renovarea casei memoriale Ion Mihalache. Asta dacă și statul român va contribui cu restul sumei pentru ca imobilul din Dobrești să rămână al comunității locale, să fie renovat și amenajat, atâta timp cât nici un cumpărător nu s-a arătat dispus să plătească prețul de 50.000 de euro cerut de urmașii lui Ion Mihalache.
„Patrioții gen popa Brânzea din Dobrești n-au mai făcut nimic pentru ca imobilul să nu se degradeze”
În calitate de proprietari, moștenitorii au înregistrat la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național, sub nr. 271 din 18 martie 2013, oferta de vânzare a acestui imobil, asta și pentru că Ministerul Culturii are drept de preemțiune. Trebuie spus că actualii proprietari nu trag mari speranţe să găsească prea repede un cumpărător cu dare de mână, în condiţiile în care e greu de crezut că statul va da banii pentru achiziționarea clădirii. Nepotul lui Mihalache are însă un dinte împotriva persoanelor care au transformat imobilul în monument istoric, între 1997-1999, dar l-au lăsat pradă vremii, intemperiilor și nemerniciei umane care a distrus ceea ce ar fi putut măcar să fie păstrat. Într-un email trimis pe adresa redacției noastre, Dumitru Marina îl vizează pe preotul Nicolae Brânzea, actual secretar general al Institutului Cultural Român și președinte al Senatului Universității Pitești. Și asta pentru că la data la care casa lui Ion Mihalache a fost clasată în categoria monumentelor istorice, intrând astfel sub un regim juridic restrictiv, preotul Brânzea conducea destinele Direcției Județene pentru Cultură Argeș. „Patrioții care s-au repezit să înscrie acest imobil, ca și casă memorială, gen popa Brânzea din Dobrești și alții ca el, n-au mai făcut absolut nimic, aducând prejudicii nu numai imobilului în sine, ci și memoriei lui Ion Mihalache… Să spună popa Brânzea, pe atunci director al Direcției de Cultură, dar și primarul comunei Dobrești, dacă sunt de acord să pună banu’ jos pentru cumpărarea acestui imobil și păstrarea lui în patrimoniul comunei Dobrești. Pentru ei, un zece mii de euro nu înseamnă mare lucru, mai ales dacă vedem cum au prosperat în ultimul timp. Punem și noi, familia, la bătaie 5.000 de euro, ca să renovăm casa”, aruncă mănușa nepotul lui Mihalache.
Actualul șef de la Cultură crede că un parteneriat între proprietari și Consiliul local Dobrești ar rezolva problema
Potrivit actualului șef al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național din Argeș, Cristian Cocea, un parteneriat între actualii proprietari și Consiliul Local Dobrești pare cel mai adecvat pentru rezolvarea unei situații aparent fără ieșire. „Moștenitorii ne-au notificat intenția lor de a vinde și, conform procedurii legale, pentru că Direcția pentru Cultură, din lipsă de fonduri, nu își va exercita dreptul de preemțiune, am notificat Consiliul Local Topoloveni și Consiliul Județean, care, însă, de asemenea, nu și-au exprimat dorința de a cumpăra”. În opinia lui Cristian Cocea, nu preotul Brânzea se face vinovat de includerea obiectivului pe lista monumentelor istorice pentru că acesta nu a făcut decât să aplice procedura de clasare, listele cu monumente fiind întocmite încă din anii ’90. Termenul legal în care statul poate lua o decizie de a păstra, sau nu, monumentul în patrimoniul său este de o lună, după care proprietarii pot face demersuri pentru găsirea altui cumpărator. Însă e greu de crezut că se va întâmpla asta, mai ales că, așa după cum spune legea, potențialul doritor va trebui, pe lângă sumele pe care le va aloca renovării, să păstreze specificul casei și să obțină, pentru eventualele lucrări, în baza unui proiect, avizul Ministerului Culturii. În caz contrar, dacă urmașii, sau proprietarii care cumpără de la aceștia, vor dori să construiască altceva în loc, procedura de declasare este extrem de complicată, iar autorizațiile de demolare și mai greu de obținut.
Dumitru Marina spune că şi-ar dori ca viitorul proprietar să vrea să renoveze monumentul istoric, scos acum la vânzare pentru suma de 50.000 de euro, însă e sceptic că se va găsi cineva care să îşi dorească atât de mult casa, încât să investească în istorie. Potrivit nepotului lui Ion Mihalache, în cei 11 ani în care moștenitorii și-au cerut dreptul în instanţă, aceștia au primit trei oferte, dintre care una era din partea unui francez căruia i-ar fi plăcut să poată sta, pe înserat, în cerdacul de unde Mihalache privea lumea.
Alina Crângeanu