Web Analytics

CAS ARGEŞ: Ce pot face cei care au fost în şomaj tehnic şi nu au acces la servicii medicale

de | 16.07.2020 09:54 | Actualitate

Pentru că nu au fost completate corect documentele de către angajatori, argeşenii care au fost în şomaj tehnic au probleme cu accesul la serviciile medicale, se arată într-un comunicat al Casei de Asigurări de Sănătate Argeş.

„Având în vedere O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, respectiv măsura de susținere a angajatorilor de întrerupere temporară a activitătii, ca urmare a intrării în șomaj tehnic a angajaților, instituția noastră se confruntă cu o serie de probleme legate de accesul asiguraților la serviciile medicale, medicamente aferente pachetului de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate” ,se arată în comunicatul citat.

Specialiştii CAS au constatat că  „o parte din salariații care au beneficiat de  șomaj tehnic au fost raportați fără contribuție de asigurări sociale de sănătate constituită în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate – D112, Anexa nr. 1.2-Anexa asigurat.  În aceste condiții aplicația informatică SIUI a preluat această informație din declarația D112 considerând persoanele salariate în concediu fără plată și categoria de asigurat s-a închis la sfârșitul lunii anterioare raportării”.

Ce se poate face

Problema are o soluţie. “Pentru remedierea deficienței,  venim cu rugămintea către toți angajatorii care se află în această situație, că la ultima declarație depusă să transmită o rectificativă în care caseta “Data intrării în categoria de asigurat” să fie completată cu ziua următoare celei de închidere.

De exemplu, pentru o categorie de salariat care este închisă la 31.03.2020, angajatorul trebuie să facă declarație rectificativă cu data întoarcerii în plată 01.04.2020, dacă se încadrează în această situație”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Cristian Mitrofan, directorul CAS Argeş.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii