Web Analytics

Cei care i-au dat avansuri lui Inquieto pentru case, la mâna autorităţilor italiene

de | 23.05.2019 13:48 | Dezvăluiri

# Ce spune administratorul judiciar: „Degeaba le notăm în Cartea Funciară, dacă nu se ridică sechestrul penal”

Deși nu suficiente pentru a-i liniști, demersurile întreprinse de Insolvența SM SPRL, administratorul judiciar al SC Daniela Construcții (firma lui Nicola Inquieto), privind înscrierea apartamentelor în Cartea Funciară sunt un mic pas către obiectivul pe care îl au cei 148 de promitenți cumpărători ai locuințelor scoase la vânzare anterior scandalului în care este implicat afaceristul italian: acela de a deveni proprietarii respectivelor imobile. Doar că pentru finalizarea tranzacției e nevoie, în primul rând, de ridicarea sechestrului pus pe aceste imobile, ce depinde de autoritățile judiciare din Italia. Vă arătăm cum explică situația Sergiu Ilis, unul dintre practicienii în insolvență ai firmei desemnate drept administrator judiciar al SC Daniela Construcții.

Emoțiile celor care s-au trezit cu incertitudinea intrării în proprietate, deși au plătit rate uriașe pentru apartamente, sunt în continuare mari. „Vor să finalizăm la tribunal acea promisiune de vânzare-cumpărare pe care o au încheiată cu Nicola Inquieto, să mergem la notar și să trecem imobilul pe numele lor. Este unul dintre cele mai dificile cazuri în acest moment, pentru că sunt 148 de persoane care nu au imobilele în proprietate, nu au antecontractele semnate la notar, așa cum zice legea, așa că noi am demarat programul de măsuri prin care încercăm să-i ajutăm… Vă dați seama că și noi vedem ca soluție să transferăm imobilele pe numele oamenilor, pentru că ei sunt cumpărători de bună-credință, au plătit, doar că trebuie respectate aceste condiții din legea specială. (…) Când a apărut informația că se vinde imobilul soției lui Nicola Inquieto, toată lumea ne-a sunat pe noi… Acela era al soției, nu era al lui și era vândut de executorul judecătoresc pentru un credit la o altă bancă”, spune Sergiu Ilis.

De ce imobilul soției lui Inquieto poate fi vândut, dar apartamentele nu

Reprezentantul Insolvența SM SPRL explică de ce situația e diferită: „Apartamentele sunt pe firmă. Acela era pe persoană fizică. Doamna (Ioana Petrescu Inquieto, n.red.) a fost în garanție la bancă, drept fidejusor, și, automat, banca a executat imobilul. Este o situație total diferită. În acest moment nu putem să vindem apartamentele pentru că este acel sechestru penal. Pe 15 aprilie am convocat o adunare a creditorilor, care a avut loc în 24 aprilie, care a fost cea mai liniștită de până acum, în care am cerut actualizarea, la notarul public, a termenelor de finalizare a tranzacțiilor aferente celor 148 de promisiuni de vânzare-cumpărare încheiate de către societate anterior deschiderii procedurii. Al doilea punct: aprobarea notării în CF a celor 148 de promisiuni actualizate, cu condiția confirmării de către judecătorul sindic”, mai spune Sergiu Ilis.

„Nu avem cum să le promitem ceva!”

Notarea imobilelor în cartea funciară îi va ajuta pe oameni, dar abia în momentul în care, din Italia, se va ridica sechestrul penal. „Dorim să le notăm acum și pe urmă să urmăm ceilalți pași. (…) Dar degeaba notăm, dacă nu se ridică sechestrul penal. Nu avem, în acest moment, cum să le promitem ceva. Dacă v-ați uita pe acest articol 131, ați vedea clar că sunt niște condiții fără de care eu, ca administrator judiciar, nu pot să merg la notar să finalizez antecontractul. S-au trimis acte, s-au trimis memorii. Până ce acest sechestru nu se ridică din Italia, judecătorul sindic nu poate să dea o soluție, pentru că-n această lege zice clar: cu excepția sechestrelor penale”, precizează administratorul judiciar.

Cererile celor 148 de oameni au ajuns în Italia

Administratorul judiciar, împreună cu președintele comitetului creditorilor, a înaintat către autoritățile judiciare italiene cereri de revocare a sechestrelor în numele celor 148 de promitenți cumpărători. „Le-am și semnat, le-am transmis direct în Italia. La fiecare cerere era câte un fascicul cu toate plățile, ca să demonstrăm faptul că oamenii, de bună-credință, au plătit banii, nu au nicio treabă ei cu Nicola și cu ce a făcut Nicola: au mers la birou la firmă, au plătit, care cum au plătit, unii în rate… De asemenea, am făcut memorii, pe care le-am transmis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, de unde s-au trimis în Italia, la judecător”.

Miercuri, 22 mai, ar putea veni primele veşti

Finalizarea procesului penal al lui Nicola Inquieto ar putea schimba în bine perspectivele acestor oameni. „În procesul lui Nicola, mâine (n.red., miercuri, 22 mai) ar trebui să fie dată soluția în dosarul lui, ca persoană fizică. Noi sperăm că orice soluție s-ar da acolo cu privire la el, să se ridice sechestrele. Au fost mai multe cereri de-ale noastre, documente… expertiză patrimonială, care, din punctul nostru de vedere, sunt în favoarea promitenților cumpărători. Pentru că noi nu avem treabă cu el ca persoană fizică”, încheie practicianul în insolvență Sergiu Ilis.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii