Web Analytics

„Când am făcut cezariana, sala de operaţii de la Spitalul Judeţean nu a fost igienizată şi dezinfectată”

de | 20.04.2017 11:44 | Dezvăluiri

5 mamica bebelus mort# Mama bebeluşului mort la două zile de la naştere vine cu noi acuzaţii # Mădălina Ciupitu spune că inclusiv cei de la DSP Argeș au confirmat această neregulă # Femeia mai acuză și că în sala de operații nu a fost vreun neonatolog pentru preluarea copilului
Deși Spitalul Județean Argeș avea termen ca până pe 1 aprile să depună la Poliție toate probele și documentele solicitate de anchetatorii care investighează moartea copilului soților Ştefan şi Mădălina Badea Ciupitu, decedat la doar două zile după ce a venit pe lume, nici până astăzi nu s-a întâmplat acest lucru. Mama copilului, care s-a îndreptat în instanță împotriva a doi dintre medicii de la Neonatologie, pe care-i consideră răspunzători de agravarea stării și moartea micuțului, spune că, pe lângă modificările și tăieturile efectuate ulterior în fișele medicale ale copilului, medicii încearcă acum să se acopere unii pe alții, în tentativa de a demonstra că nu personalul medical, ci chiar mama s-ar face vinovată de tragedie. În plus, femeia e consternată de faptul că în documentele ce i-au fost puse la dispoziție se arată că neonatologul Popescu ar fi fost în sala de operație, pentru preluarea copilului, deși, spune femeia, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

„Încearcă să le acopere pe doctorițele de la Neonatologie”

Cea mai recentă surpriză avută de Mădălina Badea Ciupitu, mama copilului, a fost să afle că medicii încearcă să demonstreze că nu și-ar fi monitorizat corect sarcina.
Femeia arată, cu un șir lung de documente medicale, că de când a rămas însărcinată și până la cezariană, a fost pacienta medicului ginecolog Elena Tănăsescu.
„Am fost la cabinetul medical individual al doamnei doctor, lunar. Chiar cu două săptămâni înainte să nasc, am făcut ultima ecografie la dânsa. Mergeam și de două ori pe lună la control, iar doctorița spune că nu mi-am monitorizat sarcina. Nu înțeleg cum poate să spună că m-a văzut doar o dată sau de două ori. Vă arăt zeci de documente cu semnătura și parafa ei. Părerea mea e că încearcă să le acopere pe doctorițele de la Neonatologie, pentru că și dumneaei a lucrat ani de zile la Județean. Evident că au luat legătura după scandalul acesta, pentru că și în fișa copilului scrie că sarcina n-a fost monitorizată. Am fost consternată să aflu asta, mai ales că dr. Tănăsescu a fost medicul meu și acum șase ani, când am fost însărcinată cu celălalt copil, iar ulterior, de câte ori a fost nevoie, în acești ani, am fost la dânsa, inclusiv la controlul anual. Până și vitaminele pe care le-am luat sunt prescrise tot de dumneaei. În perioada cât am fost monitorizată de dr. Tănăsescu, niciodată nu mi-a spus sau nu mi-a sugerat că ar fi vreo problemă cu fătul. S-a născut, bine, sănătos, cu scor Apgar 9”, spune Mădălina Badea, mama bebelușului mort.
Contactată  de Jurnal de Argeș, dr. Elena Tănăsescu a declarat: „Ideea este următoarea. Eu am văzut această doamnă de vreo două ori la ecograf. Eu nu mai sunt în spital de doi ani de zile, nu mai urmăresc gravide, n-aș putea să vă spun c-o știu. Dacă am văzut-o de două ori, acum câteva luni, vă dați seama că nu pot să rețin toate datele despre toți pacienții… Nu știu cine a urmărit sarcina, nu pot să vorbesc în necunoștință de cauză”.

„N-am avut anestezie totală, așa că știu cine a fost și cine nu în sala de operație”

O altă întrebare pe care o ridică părinții bebelușului este legată de prezența sau nu în sala de operație a medicului neonatolog Cristina Popescu Ștefan, a cărei semnătură apare pe fișa de la nașterea copilului, dar despre care mama micuțului spune că nu a fost de față nici la preluarea nou-născutului, nici la primul vaccin.
„În sala de operație au fost doctorul Zăvoi și doctorul Ali, cărora n-am ce să le reproșez, fiindcă operația a decurs foarte bine, eu mă simt foarte bine. Au mai fost anestezistul și o asistentă de la Neonatologie, pe care o am și în poză. N-a fost în sală niciun doctor de la Neonatologie care să preia copilul, chiar dacă în fișa de la spital apare numele doamnei doctor Popescu și parafa, lângă scorul Apgar. Eu n-am avut anestezie totală, ca să poată să spună cineva că am fost inconștientă. Știu cine a fost și cine nu în sala de operație. Apoi, soțul meu, nașa copilului și atâția oameni au fost în fața blocului operator și pot confirma că în afara medicilor amintiți, niciun alt doctor n-a mai intrat în sala de operație”, mai spune mama bebelușului.
Medicul susține însă că a fost în sala de operație pentru preluarea nou-născutului. „Eu aș spune să ascultați și părerile noastre, nu numai ce se aude. Am fost acolo!  Îi înțeleg durerea, i-o respect, dar și noi trebuie să fim lăsați să ne facem treaba”, a declarat, contactată de Jurnal de Argeș, dr. Cristina Popescu Ștefan.

Doctorița Popescu opinează că modificările din documente nu sunt importante: „C-am tăiat acolo… Așa, și?”

Încă de la moartea bebelușului, părinţii s-au declarat convinşi că la mijloc este vorba de ignoranţă şi un şir de greşeli pe care medicii ar încerca să le acopere, cu modificări în fişele copilului, mai ales că pe documente apar intervenţii de-a dreptul flagrante, printre care şi modificarea scorului Apgar al bebeluşului, de la 9, la 8. Potrivit certificatului medical constatator al decesului nr. 254 / 07.03.2017, cauzele morții copilului au fost: insuficienţă multiplă de organe; stare toxico-septică; pneumonie lombară dreapta; hemoragie meninge; ascită; gangrenă embolică degete picior stâng.
„Pentru faptul că există o tăietură în foaie, luați și măriți. Un om care scrie, mai și greșește ceva. Eu nu pot să reanimez un copil și, în același timp, să și scriu informația respectivă. La noi, se fac foarte multe manevre pe un copil. Dacă îl intubezi și îi faci masaj cardiac, nu poți în același timp să scrii și în foaie. Apoi, sunt orele. Dacă eu i-am făcut manevra aia la 18.15, nu pot să țin minte exact ora. Ea a extras din context ce i s-a părut… C-am tăiat acolo. Așa, și? Sunt acuzații grave? Până la urmă putem și noi să ripostăm. Nu este normal pentru niște oameni care își dau și viața aici. Și noi chiar muncim aici (…)”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, dr. Cristina Popescu Ștefan (Neonatologie).

Oficialii de la Spitalul Judeţean nu se sinchisesc să trimită Poliţiei documentele cerute pentru anchetă

Mama copilului crede că micuțul a contactat bacteria care i-a cauzat problemele, fie pe secție, fie chiar în sala de operație, din cauza neglijenței personalului.
„Am primit răspunsul de la DSP, unde se arată că au descoperit că nu au curăţat sala de operaţie în data de 3 martie. Adică între operaţii, ei nu au mai efectuat procedura obligatorie de igienizare. Eu am intrat în sala de operaţie, la cezariană abia seara. Vă dați seama ce s-a strâns până atunci, dacă ei n-au mai dezinfectat. E posibil ca băiețelul meu să fi luat bacteria chiar din sala de operație”, spune Mădălina Badea.
Femeia e dezamăgită și de felul în care oficialii Spitalului Județean comunică cu organele de anchetă.
„Spitalul avea termen până în data de 1 aprilie să prezinte Poliției expertiza la anatomie patologică, actele de la neonatologie, toate probele și documentele, dar n-au făcut-o. Vineri am fost eu la Poliție și nu trimeseseră încă nimic. N-au niciun interes să se grăbească”, mai spune Mădălina Badea, ale cărei plângeri depuse la Poliție se îndreaptă nu doar împotriva spitalului, ci și împotriva a doi medici de la secția Neonatologie, pe care îi consideră răspunzători de alterarea stării bebelușului, ancheta urmând să stabilească tocmai în ce condiții a ajuns micuțul în  stare toxico-septică.
Dr. Cristina Popescu Ștefan, unul dintre medicii reclamați de mama copilului, consideră că femeia exagerează: „Ea a dat în toată lumea… Foarte multe minciuni. Să vină și ea cu analizele ei, cu ce și-a făcut. Din moment ce zici că te duci la trei ginecologi, este ceva acolo. De ce nu s-a dus la unul singur. Și la ăia trei cum s-a dus? Nu e în regulă”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Nu a vrut sa dea spaga la unul singur!!!! Mai bine mergi la un privat pentru analize… De cind incepi sa „cotizezi ” la un doctor si pina nasti copilul este platit de 6 ori !!!! Asa se explica de ce aceasta doamna s-a dus la mai multi doctori … Si nu inteleg: Este gresit sa ceri opinia mai multor doctori?!
    Pentru singuranta dinsei si a copilului dinsei nici o lege din Romania Nu interzice sa consulti mai multe opinii ! Rusine !