Web Analytics

„Când a ajuns la noi deputatul Vasilică, nu era niciun indiciu că ar fi necesară amputarea piciorului”

de | 30.11.2017 13:08 | Dezvăluiri

4 radu vasilica accident# Interviu cu dr. Marius Pascu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean # Tânărul parlamentar e în continuare în comă profundă și are amputat piciorul drept, deasupra genunchiului # Circumstanţă agravantă: deputatul Vasilică nu era echipat cu un costum de protecţie şi bocanci. Avea doar cască de motociclist şi era încălţat în adidaşi. # Colegii și prietenii au făcut apel pentru a i se dona sânge

De sâmbăta trecută, deputatul Radu Vasilică este în comă la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce a suferit un accident teribil cu motocicleta. Drama este cu atât mai mare cu cât tânărului deputat i-a fost amputat și piciorul drept deasupra genunchiului.

Cu ajutorul martorilor și al apropiaților lui Radu Vasilică, Jurnalul de Argeș a reconstituit fatidica zi de sâmbătă 25 noiembrie. În acea zi, Radu Vasilică venea de la Budeasa, de la primarul Nicolae Rachieru, cu care este bun prieten și la care fusese să ia câteva borcane cu miere. Inițial, primarul Nicolae Rachieru se oferise să îi ducă el acele borcane lui Radu, însă deputatul a insistat să vină el, motivând că astfel mai dă și o tură cu motocicleta. De la Budeasa, Radu Vasilică a luat-o prin Valea Mărului, apoi a ieșit spre Mărăcineni, drumul cel mai scurt spre Ștefănești, spre domiciliul său. Martori oculari au spus că deputatul a încercat să evite o mașină, a intrat într-un stâlp și ca urmare a impactului a căzut peste altă mașină. Ambulanța a venit foarte repede și l-a transportat la Spitalul Județean Argeș, unde a fost stabilizat, după care a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală. Ulterior, starea sa s-a agravat, iar în jurul orei două noaptea medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul drept.
Acum, deputatul Radu Vasilică are mare nevoie de sânge, iar cei care vor să doneze o pot face la Centrul Județean de Transfuzii Pitești, str. Aleea Doctor Ioan Cantacuzino, miercuri, 29 noiembrie, orele 08.00-11.00, iar de luni 4 decembrie, în intervalul 08.00-12.00, cu specificația „Pentru Radu Costin Vasilică – Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București”.
În ultimele zile au fost tot felul de voci care au afirmat că tratamentul de la Spitalul Județean Argeș nu ar fi fost unul adecvat ori că Radu Vasilică ar fi plecat cu artera femurală secționată de la Pitești, iar acest lucru n-a fost observat de specialiștii de acolo. Pentru a afla exact ce s-a întâmplat în scurtul timp în care Radu Vasilică a stat la Urgențe în Pitești, dar și în ce stare a ajuns acolo, am stat de vorbă cu doctorul Marius Pascu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș.

Dr. Marius Pascu: „Este posibil ca artera să fi fost strivită în accident, dar în niciun caz secţionată”

4 MariusPascu# Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș mai spune că „nu s-a constatat vreo situație care să ne facă să ne gândim la acest risc. Nu erau semne că piciorul nu este perfuzat cu sânge, nu erau semne că este o leziune vasculară”.

# Când a ajuns la Spitalul Județean Argeș deputatul Radu Vasilică, erau indicii că ar fi necesară amputarea piciorului?
– Nici pomeneală. Nu s-a constatat vreo situație care să ne facă să ne gândim la acest risc. Nu erau semne că piciorul nu este perfuzat cu sânge, nu erau semne că este o leziune vasculară.
# Cu toate astea, noaptea i s-a amputat piciorul la Spitalul Floreasca…
– Da, știu asta. Însă din ce am discutat cu colegii mei nu ne explicăm de ce a avut această evoluție.
# Au fost și voci care au spus că ar fi avut artera femurală secționată.
– Poate să fi fost o leziune, dar nu de gravitatea unei rupturi sau secțiuni arteriale. Pentru că asta duce la formarea unui hematom imens, vizibil imediat. Este posibil ca artera să fi fost strivită în accident, dar în niciun caz secționată. Hematomul de fractură pe care l-a prezentat în următoarea oră și jumătate cât a stat la noi a fost un hematom normal care apare într-o fractură de femur.
# Care au fost cele mai grave probleme cu care a fost adus la Spitalul Județean?
– Fracturile fiind multiple, pacientul se afla în șoc traumatic. Erau fracturi de femur, de bazin, de mână, de antebraț. Pacientul a fost sedat. Sedarea și analgezia fac oricum parte din tratamentul normal al unui pacient traumatizat. Nu poți să îl lași în durere, pentru că durerea agravează leziunile deja existente.

„Nu a fost chemat un elicopter SMURD pentru că era deja noapte și nu mai era vizibilitate”

# De ce nu a fost chemat un elicopter SMURD pentru a fi transportat mai repede la București?
– Pentru că era deja noapte și nu mai era vizibilitate. Am avut în vedere chemarea unui elicopter SMURD, dar era deja întuneric la o oră de la producerea accidentului. Dacă nu mă înșel, era și ceață.
# Cum era pacientul când a plecat de la Spitalul Județean?
– Era sedat. Dar din punct de vedere al funcțiilor vitale era stabil, ca și din punct de vedere al explorării circulației periferice-a fost verificat acest lucru în repetate rânduri. Din păcate nu știu ce s-a întâmplat în orele ce au urmat.
# A contat foarte mult în agravarea stării și faptul că a durat mult până a ajuns la Floreasca?
– Nu a durat deloc foarte mult. El în trei ore a fost la Floreasca. O oră de stabilizat și investigat un pacient este un timp mai mult decât rezonabil. O jumătate de oră a durat pregătirea lui pentru transfer. Practic, la noi a stat o oră și jumătate, iar apoi a fost transportat la București. Iar cine vorbește despre timp pierdut e departe de realitate.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii