Gestionarea problemei animalelor fără stăpân din municipiul muscelean a devenit o misiune imposibilă în ultima perioadă de timp, cauzele fiind diverse. Tocmai de aceea, o soluție propusă recent înseamnă aderarea Câmpulungului la o asociație de protecție a animalelor, speranța fiind aceea că pe viitor câinii vagabonzi vor dispărea de pe străzi. Cu vacile și alte animale situația este alta, însă ține mai mult de aspect, nu de confort și siguranță a cetățenilor.
Timp de mai mulți ani, la Câmpulung serviciul de gestiune a câinilor fără stăpân a fost realizat în baza unui contract de colaborare cu Asociația ”Anima”. Acest lucru a însemnat și realizarea unui adăpost nou, dispărând vechiul sălaș din Grui al câinilor fără stăpân, care devenise un fel de lagăr din care animalele ce evadau reprezentau o suplimentare a pericolului deja existent pe străzi. Numai că acel contract a ajuns la termen, iar ”Anima” nu a mai fost de acord cu prelungirea valabilității actului. Într-un fel motivat, ținând cont de faptul că adăpostul cel nou de pe drumul către Godeni este suprapopulat cu 800 de câini, iar asigurarea celor necesare funcționării este periclitată de lipsa de fonduri.
Asocierea cu Asociația ”Anima” funcționa cu partener desemnat de municipalitate Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat al Câmpulungului. Iar în cadrul ADP-ului exista pe hârtie un fel de serviciu de ecarisaj. Fără personal, fără bază materială! Cum ”Anima” a declinat propunerea de continuare a colaborării, era evident faptul că trebuia găsită o soluție rapidă. Și s-a optat pentru alegerea unui nou colaborator, acesta fiind Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS, cea care își declară misiunea ca fiind aceea de salvare, adăpostire în regim de centru temporar și plasare în adopție a animalelor abandonate sau aflate în situații de urgență.
Sute de câini în adăpost, sute de câini pe străzi
Se impunea asocierea cu ASPA IVETS din Călugăreni, Giurgiu, mai ales în condițiile în care municipalitatea nu are nici banii, nici timpul necesar pentru a construi un nou adăpost pentru câinii fără stăpân. Și se estimează că suma necesară unei asemenea investiții depășește 50.000 de euro, bani ce greu pot fi găsiți disponibili prin buget, în pofida creșterii veniturilor prin majorări de taxe și impozite. În schimb, aderarea la ASPA IVETS înseamnă și asigurarea unui serviciu de specialitate prompt, și efectuarea unor cheltuieli mai mici. Adică vreo trei feluri de cotizații, de la cea de aderare, la cea permanentă și cea de prestare a activităților de genul capturării, cazării, tratării medicale și sterilizării animalelor.
Potrivit celor de la ADP Câmpulung, populația canină de pe străzile municipiului este de circa 250 de exemplare. Iar anul trecut au fost primite 62 de sesizări referitoare la prezența câinilor pe domeniul public, nu puține fiind cazurile în care plângerile au făcut referire la rănirea oamenilor de către animale.
Cătălin I. Butoiu
Citește și Argeşenii îşi pot face analizele gratuit în laboratorul Spitalului Judeţean
0 Comentarii