Web Analytics
scris joi, 12.12.2024

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Câte cazuri s-au raportat la IŞJ în primele trei luni de la înfiinţarea Comisiilor de prevenire a violenţei

Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. În această toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare.

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Câte cazuri s-au raportat la IŞJ în primele trei luni de la înfiinţarea Comisiilor de prevenire a violenţei

Conform regulamentului, la nivelul fiecărei școli trebuie să existe o Comisie pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, numită CPEV, care previne și combate violența, faptele de corupție și promovează principiile școlii incluzive.
Și directorii din Argeș au primit această dispoziție la începutul anului școlar. Potrivit informațiilor primite de la IȘJ Argeș, toate școlile s-au conformat, directorii au luat legătura cu polițiștii din proximitatea unității de învățământ pentru a avea un agent desemnat în cadrul comisiei, au derulat întâlniri și activități, iar lunar raportează activitatea către Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Rolul CPEV

CPEV a preluat atribuțiile vechilor grupuri de acțiune antibullying constituite în școli în 2020.
Rolul comisiei este să elaboreze și să aplice Planul de prevenire și reducere a violenței în mediul școlar al unității de învățământ preuniversitar, să analizeze factorii școlari care au dus la săvârșirea faptelor de violență, să înregistreze cazurile de violență și să realizeze un raport pe care să îl înainteze Comisiei pentru Evaluarea și Asigurarea Calității (CEAC). Astfel, atunci când are loc un caz de violență, CPEV o consemnează într-un registru special, inclusiv data și ora la care s-a făcut informarea părinților/reprezentanților legali, plus data închiderii cazului. Pentru fiecare situație de violență se completează fișa de management a cazului.

CPEV se constituie în baza hotărârii consiliului de administrație și include un director adjunct sau, după caz, coordonatorul pentru proiecte și programe educative, 4-6 reprezentanți ai cadrelor didactice desemnați de Consiliul profesoral, 1-3 reprezentanți ai părinților și asociația de părinți acolo unde există, 1-3 elevi desemnați de Consiliul Școlar al Elevilor, un reprezentant al primarului și un reprezentant al consiliului local, membri în Consiliul de administrație al unității de învățământ, cu statut de invitați; profesorul – consilier școlar și mediatorul școlar, după caz. La activitățile CPEV poate participa, cu statut de invitat, și un polițist desemnat de către IPJ.
Conform Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, școlile trebuie să aibă și un grup de acțiune format din directorul școlii, membrii CPEV, un polițist desemnat din cadrul DGPMB/IPJ (polițistul de proximitate, iar pentru Pitești se va contacta direct Biroul Siguranță Școlară), un membru din cadrul comitetului reprezentativ/al asociației părinților, un membru din cadrul consiliului școlar al elevilor, un reprezentant din cadrul SPAS/DAS/DGASPC.

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Câte cazuri de violenţă au fost raportate în anul şcolar 2023-2024 în Argeş

Comisiile din școli au raportat 52 de cazuri de violență între elevi de la începutul acestui an

Inspectoratul Școlar Județean Argeș ne-a prezentat situația cazurilor raportate de CPEV în primele trei luni ale acestui an. Astfel, în septembrie, la clasele de gimnaziu au fost raportate nouă fapte de violență, din care șapte au fost cazuri de violență ușoară (zgârieturi, lovire fără intenție sau bullying) și două cazuri de violență gravă (loviri). Iar la clasele de liceu au fost două cazuri de violență ușoară (violență fizică ușoară sau intimidare) și un caz de violență gravă (vătămare corporală).
În luna octombrie a fost înregistrat un caz de lovire la ciclul primar. La gimnaziu au fost opt cazuri de violență ușoară – altercație și abuz emoțional, și două cazuri de violență gravă – hărțuire/abuz sexual și agresiune fizică. S-a mai raportat un caz de violență verbală la profesională, iar la liceu au fost trei cazuri ușoare (violență fizică în afara unității de învățământ, în timpul pauzei – pentru care poliția face cercetări, Cyberbullying și violență verbală) și trei situații grave (violență fizică între elevi în mediul școlar, pentru care polițiștii de la Secția 4 au dat și o amendă, iar un elev a fost mutat disciplinar).

În luna noiembrie au fost două cazuri în care copiii de la ciclul primar s-au trântit, 15 cazuri de bullying și trei cazuri de agresiune fizică, accesare link pentru adulți sau glume cu conotație sexuală la gimnaziu. Iar la liceu au fost doar două cazuri de conflicte spontane ușoare.
În cazul agresorilor s-au aplicat diverse sancțiuni: observaţie individuală, mustrare scrisă/ înștiințare scrisă adresată părinților, discuții cu părinții în prezența consilierului școlar, activități de prevenție și activități cu părinții, consiliere psihopedagogică individuală sau psihologică cu acordul părinților, monitorizare comportamentală în grupul clasă și în incinta unității școlare, scăderea mediei la purtare cu patru puncte etc.
Cadrele didactice au luat măsuri și pentru victime: informarea părinților, activitate de consiliere cu părinți, discuții cu părinții elevului victimă în prezența consilierului școlar, consiliere psihopedagogică individuală și de grup, consiliere psihologică, consiliere individuală și monitorizare etc.

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Deţinuţii de la Penitenciarul Mioveni le vorbesc elevilor despre consecinţele infracţionalităţii

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Patru şcoli din Argeş s-au înscris la Concursul naţional pentru prevenirea violenţei „Vocea ta e soluţia”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită