Web Analytics
scris joi, 09.01.2025

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!” Alin Comşa, psiholog: „Nu mai comparaţi copiii”

Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. În această toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare.

Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!” Alin Comşa, psiholog: „Nu mai comparaţi copiii”

Tot pe această linie, întrucât educația pornește de acasă, înainte de perioada sărbătorilor, autoritățile județene au organizat a doua ediție a campaniei „ReConectează-te cu Copilul tău!”, un lectorat pentru părinți, la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” din Curtea de Argeș. Invitatul special al serii de 11 decembrie a fost psihologul Alin Comșa, psihoterapeut și expert în comunicare și relații publice. Acesta le-a vorbit părinților despre dezvoltarea personalității copiilor și modalitățile prin care ei se pot (re)conecta cu odraslele.
Psihologul a implicat publicul în prelegerea sa, adresând întrebări din care a reieșit cât de afectați sunt copiii din cauza comparațiilor făcute de părinți: „dar colegul x ce notă a luat?”, „și cine a mai luat 10?”. „Câți dintre cei de aici, în momentul în care copilul a vrut să vorbească un pic mai mult, au folosit replica «aici vorbesc oamenii mari, copiii trebuie să tacă». De fiecare dată copilul va simți nevoia să răspundă într-un fel sau altul și, cum nu o să aibă spațiu să răspundă în casă, va răspunde la școală. (…) Vă rog nu mai comparați copiii cu alți copii, pentru că este unul dintre motivele pentru care ajung să se întreacă între ei. Copilul trebuie comparat cu el însuși; ce ai făcut tu versus ce ai făcut tu. Din păcate, școala așa face”.

Invitatul s-a adresat și părinților care nu știu cum să îi determine pe copii să citească, explicându-le definiția mimetismului, îndemnându-i ca schimbarea să pornească de la ei, cu răbdare și consecvență. Le-a prezentat și filmulețe motivaționale despre încrederea în sine, în care adulții și copiii au fost întrebați „Dacă ai putea schimba un singur lucru la corpul tău, care ar fi acela?”. Doar adulții au vrut să-și schimbe anumite caracteristici fizice. „Avem conștiința propriei valori, a propriei existențe în formă pură de la început. În momentul în care înțelegem nu avem nimic de făcut decât să îi lăsăm pe copii să rămână cine sunt. Doar că ei încep să mimeze. Ce? Ce văd”.

Legat de tema campaniei, Alin Comșa este de părere că pentru a te reconecta cu copilul trebuie să fi fost conectat cândva. Printre sfaturile date se numără acordarea timpului, „luați-l ca pe un obiectiv de sine stătător, să stai cu copilul, e una dintre cele mai bune strategii pentru a te (re)conecta cu copilul tău”; empatia care nu poate fi impusă și reprezintă capacitatea de a înțelege cum se simte celălalt; implicarea în activități productive, atribuirea unor responsabilități concomitent cu respectarea celor personale și sportul sau plimbările în natură.

Citește și Campania „Fără bullying în şcolile argeşene!” Elevii de la „Dinu Lipatti” au interpretat o scenetă la Liceul „Regele Mihai I” din Curtea de Argeş

Citește și O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!”. Deţinuţii de la Penitenciarul Mioveni le vorbesc elevilor despre consecinţele infracţionalităţii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită