# De Ziua Copilului, arhiepiscopul a pus batista pe ţambalul PDL. Soarele de vară a dat „verde” campaniei electorale în Muscel. Politicienii au început să iasă la paradă găsind ca terţe motive evenimente legate de copii şi de cele sfinte. Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită la Câmpulung cu o ploaie de baloane galbene, roşii şi portocalii, dar şi cu sobor de preoţi în Piaţa Primăriei. Ceea ce a mirat foarte tare a fost afişarea făţişă a
ÎnaltPreaSfinţitului Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, în Piaţa Primăriei Câmpulung, alături de conducerea PDL Argeş. Evenimentul a generat zâmbete ironice având în vedere că, în urmă cu doar câteva luni, ÎPS Calinic ieşea public pe televiziunile naţionale, acuzând vehement şantajul la care a fost supus de senatorul Mircea Andrei. O explicaţie pentru această piruetă politică am încercat să aflăm dintr-un scurt interviu pe care i l-am solicitat ÎnaltPreaSfinţitului Arhiepiscop.
# Cum aţi aterizat la evenimentul organizat de PDL, de 1 iunie, în Piaţa Primăriei Câmpulung?
– A fost examen de admitere la Seminar, la Curtea de Argeş, iar după, am venit la alt examen, la Seminarul de la Câmpulung. Acolo se vorbea de o acţiune de Ziua Copilului şi am spus că e bine să mergem şi noi, deşi nu ne-a invitat nimeni, mai precis Primăria Câmpulung nu ne-a invitat. Am mers acolo ca să ne bucurăm împreună, că nu avem nimic de împărţit cu nimeni. Însuşi Patriarhul Daniel spune că în vremuri de criză nu e bine să ne ţinem de gâlceavă, ci să ne înhămăm la treabă. Acum se vorbeşte de politică şi că am ajuns la o întrunire unde erau şi politicieni. Ce s-a întâmplat? S-a prăbuşit Cerul că am fost la manifestarea de 1 Iunie? A fost o formaţiune politică acolo, dar nici nu mă interesează ce formaţiune politică era. Nu trebuie să fim sectari în sensul politic al cuvântului, pentru că vom avea numai de păgubit. Eu nu prea am mai citit presa în ultima vreme, de aceea nici nu mai ştiu cum merge politica în judeţ. Eu ştiu doar că drumurile şi activităţile noastre, ale arhiepiscopiei, sunt foarte multe şi dense. Credeţi că e glumă aceasta? Altfel, am aflat şi eu că PD-ul e la guvernare şi am înţeles că atunci când e cineva la guvernare, ales de popor, trebuie să respectăm votul poporului. Să avem disciplină, noi poporul, şi să ieşim toată lumea la vot. Nimeni nu obligă pe nimeni să voteze, dar e bine să iasă toată lumea la vot.
# Să înţeleg că invitaţia nu a venit din partea senatorului Mircea Andrei?
– Nici poveste, a fost surpriză! Dar ce mai contează, toţi sunt copiii lui Dumnezeu!
# Şi, totuşi, cum aţi ajuns să fiţi primit în Piaţa Primăriei taman de şeful PDL Argeş, senatorul Andrei?
– Când am ieşit de la examen de la seminar, cineva a spus că este Ziua Copilului şi am întrebat unde. Mi s-a răspuns că în piaţă, la primărie.
# Totuşi, prezenţa dumneavoastră lângă senatorul cu care până mai ieri eraţi în dispută publică şi pe care îl acuzaţi de şantaj a şocat. Ca să fac o figură de stil, victima a defilat braţ la braţ cu călăul…
– Cu senatorul Mircea Andrei au fost probleme, cum să spun, particulare. Între noi. Nu a fost o dispută politică, Doamne Fereşte. Mircea Andrei, aşa cum îi e obiceiul, are curajul să îşi ceară iertare. A spus că îi pare foarte rău pentru ce a făcut. Am spus că îi dau canon, dacă mai greşeşte, de la zece mii de mătănii în sus. Opinia publică trebuie să înţeleagă că suntem într-o rânduială pe care trebuie s-o respecte şi cetăţenii, şi noi, Biserica. Trebuie să avem grijă şi să ne rugăm pentru mai marii noştri. Păi, pot eu să-i critic pe cei care sunt acum la putere? Cine sunt eu să lupt împotriva binecuvântării Lui Dumnezeu? Se spune că niciun fir nu se mişcă din cap fără ştirea lui Dumnezeu. Dacă aşa e rânduiala, aşa e! Dacă vor veni alţii după votul de anul viitor, trebuie neapărat să-i respectăm şi pe aceia.
(Ioana ŞTEFAN)
Anonimul dâmboviţean. Filmul izolării lui Mircea Andrei