Jurnalul de Arges
  • Home
  • Actualitate
  • Politica si Administratie
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Opinii
  • Cultura
  • Sport
  • PRINT
    • Culise
    • Jurnalul Universitar
    • Omul saptamanii
    • Blitz
    • Caricaturi
    • Arhiva PDF
No Result
View All Result
Jurnalul de Arges

Ultimele știri

VIDEO Accident tragic la Drăganu

O oră ago

Stâlpeni: Depistat de aparatul Radar cu viteza de 133 km/h

18 ore ago

Șase dosare penale pentru comerț ilicit la firme din Pitești

19 ore ago

Pitești: Incendiu într-un bloc din Popa Șapcă. Locatarii evacuați

20 de ore ago

Categorii

  • Actualitate
  • Bani europeni
  • Blitz
  • Caricaturi
  • Culise
  • Cultura
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Home
  • Jurnalul Universitar
  • Omul saptamanii
  • Opinii
  • Politica si Administratie
  • Sport

Subiecte

1918 accident accident rutier adrian miutescu arges, arges cartea eroilor armand chiriloiu bani europeni biblioteca judeteana dinicu golescu arges campulung centrul cultural pitesti] Consiliul Județean Argeș cornel ionica curtea de arges dan manu editia tiparita fc arges fonduri de coeziune fonduri europene fotbal Freedom House România. incendiu ion georgescu ips calinic jenica dumitru lectia de istorie liviu taroiu marea unire mioveni pitesti pnl pnl arges presshub PressHub.ro primaria campulung primaria pitesti primaria stefanesti Primăria Mioveni psd psd arges smurd spitalul judetean arges Transfăgărășan universitatea pitesti uzina dacia
Home Actualitate

ÎPS Calinic: „Preoţii sunt pe ultimul loc la limuzine şi vile de lux”

byDenis Grigorescu
12 luni ago
in Actualitate, Home

# Interviu special cu arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic a acordat un interviu special pentru Jurnalul de Argeș, interviu în care vorbește despre șansele monarhiei de a reveni în România – asta în condițiile în care a avut mereu o relație specială cu Casa Regală, despre politicienii argeșeni, ca și despre preoții care au vile și limuzine de lux.

# Aveți o relație specială cu Principele Nicolae și cu Familia regală. Mai are monarhia vreo șansă în acest secol în România?
– De la prima vizită la Argeș, Principele Nicolae s-a arătat prin comportament: sobru, așezat, cu o privire binevoitoare, zâmbind și cu ochii, exact ca un român bine dispus, atunci când este înconjurat cu atenție și prețuire. Aceasta nu trebuie declarată sau clamată cu voce înaltă în piața publică. Prețuirea lucrează tainic și fără restricții, pentru că se comunică și nu se impune. Așa se simt oamenii și așa am perceput și eu această nouă apariție în decorul regal românesc. Cam asta este relația specială cu Principele Nicolae.
Monarhia poate avea șanse mari în acest secol în România, dacă va avea binecuvântarea lui Dumnezeu! Ceea ce vedem noi astăzi în România, care a fost monarhie de la venirea pe tron a Principelui Carol I, cu o domnie de 48 de ani, una dintre cele mai lungi din Europa și lumea de atunci, ne arată cu prisosință că monarhia a fost binecuvântată de Dumnezeu.
Regele Mihai I al României, din cauza schimbării orânduirii social-politice, a trebuit să abdice, adică să semneze un document făcut dinainte și silit să-l accepte, cu amenințarea că vor fi împușcați o mie de studenți. Istoricii și oamenii orânduirii noi, atunci și astăzi, consideră ca definitivă abdicarea monarhiei din România.
Entuziaștii clamează însă, fără să știe exact cum au stat lucrurile, că ar fi fost mai bine ca Regele Mihai I să nu fi semnat abdicarea, indiferent de condiții. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu semna? Era silit să părăsească țara, așa cum a făcut-o, ca și abdicat. În istorie, de drept uman și divin, nu se mai punea în balanță și nici nu se mai întreba dacă monarhia mai are vreo șansă în România. Este încă de drept divin!
Monarhia în România, a fost o formă de stăpânire autentică, gândindu-ne la Carol I și la Ferdinand I, mai ales că s-a pus temelie tare unei Românii moderne la nivelul statelor civilizate și dezvoltate ale Europei. Nu știm când se vor mai repeta asemenea stări unice!
# La nunta Principelui Nicolae ați vorbit și în calitate de fost duhovnic al Regelui Mihai I al României, care v-a spus că Principele Nicolae ar trebui să-i unească pe români, sugerând că dorința Regelui Mihai nu este respectată. De ce credeți că nu este, de fapt, respectată dorința Regelui Mihai?
– Am avut bucuria să stau la taină de gând și inimă cu Regele Mihai I, momente unice, când am auzit dorința lui de a se întoarce în România ca rege, înnodând firul monarhiei rupt la 30 decembrie 1947. Se sfia (am avut un rege educat, sfielnic, cuviincios și evlavios) să repete ceea ce noi trebuia să înțelegem, adică să fie chemat în România în calitatea de rege, pe care a avut-o. Mi-a spus că nu s-a considerat niciodată altfel decât Rege Român și Român Rege. Trebuie să înțelegem dincolo de mărturisirile sale de inimă!
Principele Nicolae, nepotul mult așteptat, s-a arătat ca o speranță de viitor, considerându-l ca posibil succesor la tron, după cum a și procedat după ce a împlinit 25 de ani, așezându-l în demnitatea de Alteță Regală, ceea ce a bucurat pe românii iubitori de monarhie.
Nu știu exact motivele care au dus la excluderea Principelui Nicolae din dipticele regale, aceasta este o problemă exclusivă a Casei Regale și, de asemenea, a Principelui Nicolae.

„În mijlocul femeilor de toate vârstele din Pitești mă simt ca în sânul mamei”

# Cum ați caracteriza relația politicienilor argeșeni cu Biserica?
– Politicienii argeșeni și musceleni sunt în primul rând politicoși, binevoitori, omenoși, gândesc constructiv și au bunătate. M-am bucurat că nu sunt gâlcevitori și nu se pălmuiesc nici măcar verbal. Gradul de educație este înaintat. Sperăm să fie tot așa!
# În capitolul 16 din Evanghelia după Luca scrie: „Nicio slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul va urî și pe celălalt îl va iubi sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona”. Cum comentați cazurile acelor preoți, inclusiv din Argeș, care îl slujesc atât pe Dumnezeu, cât și pe regele ban și care și-au cumpărat limuzine și vile de lux?
– Este greu să facem mereu o distincție între a sluji și a avea. Slujire pentru oameni și slăvirea lui Dumnezeu prin credință, fapte bune și rugăciune, ca să ne zidim unii pe alții în sfințenie și omenie!
În contextul european și mondial, spre deosebire de cel românesc, a avea o casă, o mașină, o piscină etc. nu este un lux sau o pricină de sminteală și mai ales de hulire și condamnare cu mare râvnă. Orice om, deci și preoții, au dreptul, ca și toți cetățenii, la mijloacele civilizate de conviețuire pe fața acestui pământ. Adică noi avem păr de lup? Nu mai încăpem în societatea asta democratică?
Ceea ce este de condamnat la unii dintre noi este dorința de a ieși din starea neghioabă de sărăcie, moștenită din moși-strămoși, dar mai ales impusă de regimuri totalitare, de care nu am prea dus lipsă.
Despre limuzine și vile de lux, la un inventar sever, preoții cred că sunt pe ultimul loc. Îmi aduc aminte că, mai anii trecuți, o anumită parte a presei se ocupa și de inventarul autovehiculelor Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Imaginile date erau bogate în mașini de lux, dar luate de prin garajele altora. N-am cunoscut nicio mașină că ar fi proprietatea Eparhiei, deci, imagini cu mașini luxoase cu orice preț, pentru ca să ni se bată obrazul.
N-am dat nicio importanță acestui aspect de tigăi lustruite, dar a avea mașini multe, luxoase, cu care să te lauzi și să faci trombe, este inadmisibil și condamnabil. Măsură în toate!
Sobrietate și modestie, excluzând calicia degradantă. Preoția, totuși, este într-o stare materială mediocră, sub medie. Sunt doar excepții, care trebuie să se tămăduiască de boala luxului neevanghelic.
# Spuneați la un moment că peste tot unde ați fost în Argeș ați văzut o lume extraordinară a lui Dumnezeu, un popor binecuvântat, însetat de sfințenie, care nu glumește cu credința, cu biserica, cu evlavia, cu rugăciunea. În care loc din Argeș ați văzut și ați simțit cel mai mult lumea extraordinară a lui Dumnezeu?
– Am avut bucuria în viață să văd prin lume cum se manifestă evlavia românească. Totul este impresionant! Au făcut totdeauna excepție locurile unde s-au așezat o seamă care au părăsit România, din motive politice. Am asistat la înfurciri înspăimântătoare. Evlavia la astfel de oameni dispărea imediat ce începeau înjurăturile social politice. Necruțători! Îndârjiți!
M-am gândit cât de mare pagubă este atunci când lumea se împarte în partide politice. În asemenea inimi se așază pustiirea și ura înverșunată, care distrug omenia și pacea.
Unde sunt creștini cuminți, nesituați pe grupări politice, evlavia și setea după sfințenie sunt o bucurie duhovnicească. N-am să înșir țările cu români evlavioși și țări cu gâlcevitori în politică. Vorbesc de stările dinainte de 1989. Acum nu mai știu exact cum s-au așezat lucrurile, dar pot și ei să cadă în gâlceavă.
La noi, în România, evlavia și credința sunt diferite, dacă luăm la o analiză serioasă sentimentul religios. Am văzut evlavia bărbaților, a copiilor, a femeilor, a bătrânilor în multe orașe și sate din România. Am stat 20 de ani în Moldova și m-am hrănit cu laptele duhovnicesc de peste tot.
În Transilvania, de unde au venit strămoșii mei, am lucrat în pastorație 7 ani, iar în Țara Românească, 47 de ani. Moldovenii au o evlavie atinsă de un sentimentalism specific, ardelenii cred nestrămutat, dar au un fel de evlavie rațională, dacă este admisă sintagma. Iar creștinii și mai ales creștinele din Pitești au o evlavie dinamică și încrezătoare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.
În mijlocul femeilor de toate vârstele din Pitești mă simt ca în sânul mamei, fără grijă, mângâiat cu evlavia sfântă, specifică mai ales Piteștiului. Cucoanele sunt evlavioase în orice oraș, sat sau cătun argeșean și muscelean!
Este o mângâiere pentru mine, așa cum au fost și femeile din județul Teleorman, pentru care am insistat să se întemeieze o episcopie, care lucrează din anul 1996. Iată, au trecut 22 de ani! Vedeți ce minuni face evlavia mironosițelor femei din România!?

Tags: ips calinic
14
SHARES
137
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Previous Post

Retrospectivă. Şi în 2018, Jurnalul de Argeş a realizat numeroase subiecte de impact în exclusivitate

Next Post

Preotul găsit mort în altar a fost înmormântat. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum

Related Posts

Dezvaluiri

Călugărul gay a pus la cale înduplecarea lui Calinic în casa unei familii de poliţişti

by Alina Crangeanu
3 săptămâni ago

# Mama care susţine că Gherasim i-a sedus fiul revine şi devoalează următorul scenariu Vineri, 8 noiembrie, ne-a vizitat la...

Read more
Actualitate

Calinic a sărbătorit 34 de ani de la hirotonie

by Alina Crangeanu
3 săptămâni ago

Credincioșii din Curtea de Argeș au participat duminică, 17 noiembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, arhiepiscop al...

Read more
Dezvaluiri

„Gherasim e duhovnicul meu, mă împărtăşesc la el (…) Poate să fie şi tatăl gay-lor! Şi ăia de la Patriarhie sunt!”

by Jurnal de Arges
4 săptămâni ago

# Interviu cu tânărul a cărui mamă susţine că ”Gherasim Gay” l-a sedus Vă relatam în edițiile precedente cum o...

Read more

Comments 2

  1. Usurel cu morala pe biciclta says:
    11 luni ago

    Calinic,cat a costat bugetul tarii ,,sfiala,, regelui cu regenta mihaitza care avea treaba cu Yvonica? Apucaturile principelui nicolae nu se sterg cu buretele din cateva cuvinte,Calinic. principele nicolae l-a dezamagit chiar pe bunicul sau prin comportamentul imoral. principele nicolae a venit in Ro sa se dea cu bicicleta si sa cunoasca femei.Desi alina binder cunostea faptele principelui nicolae si le-a asumat devenindu-i sotie.Ce femeie morala!!!Degradant din punct de vedere moral a fost minciuna principelui nicolae ca nu e tatal copilului unei bicicliste desi prin ,,subtile motive traditionale” – nu e despre portul bunicii alinei binder – principele nicolae a indemnt sa faca avort pe mama acelui copil doar ca sa-si pastreze el imaginea.Familia principelui nicolae nu e demna de vre-o functie publica in Romania semanand dezgustator dpdv al fizionomiei si aparitiilor exagerate in public cu fostul cuplu nicole si elena ceausescu.

    Răspunde
  2. crin says:
    12 luni ago

    cel mai mare mafiot din Curtea de Arges, el comanda din umbra

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Preotul găsit mort în altar a fost înmormântat. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum

Jurnalul de Arges

Urmărește-ne:

Redacție

  • redactor șef: Gabriel Grigore;
  • manager: Cristian Vasile;
  • director economic: Claudia Sima;
  • redactor șef adjunct: Denis Grigorescu;
  • Senior editor: prof. dr. Cornel Carp, Maria Cristina Lețu, doctor în Drept;
  • redactori: Marius Ionel, Cornel Drăghici, Florin Silvestru, Alina Crângeanu, Cristina Stancu, Izabela Moiceanu, Cătălin Ion Butoiu, Mari Tudor;
  • corectură: Corina Grigore;
  • grafică: Bogdan Pintilie;
  • DTP și procesare imagine: Cristian Radu.

TRAFIC

© 2019 Jurnal de Argeș - partener în rețeaua PressHub.

No Result
View All Result
  • Home
  • Actualitate
  • Politica si Administratie
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Opinii
  • Cultura
  • Sport
  • PRINT
    • Culise
    • Jurnalul Universitar
    • Omul saptamanii
    • Blitz
    • Caricaturi
    • Arhiva PDF

© 2019 Jurnal de Argeș - partener în rețeaua PressHub.