Web Analytics
scris vineri, 12.11.2021

Calinic, despre spovedirea online: „Nu metoda contează, ci rezultatul final!”

# Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului atrage, însă, atenția: “Inovația de azi trebuie echilibrată cu înțelegerea și respectul pentru natura tainelor bisericești”

Calinic, despre spovedirea online: „Nu metoda contează, ci rezultatul final!”

În aceste vremuri în care telemunca și cursurile online sunt metode recomandate de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SarsCov2, nu mai pare deloc bizar ca dreptcredincioșii ortodocși să trimită acatiste sau chiar să se spovedească online, mai ales că unii preoți chiar s-au arătat deschişi la facilitățile oferite de internet și au apărut, de ceva vreme, chiar și site-uri de profil. Ce crede însă ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, despre mărturisirea virtuală am aflat dintr-o discuție, desigur, online, pe WhatsApp, cu arhiereul nostru, care, știm, este foarte deschis cuceririlor științei.

„Primii creștini care făceau mărturisiri și la distanță au fost apostolii Domnului, prin epistolele pe care le trimiteau”

“Mărturisirea se poate face și cu ajutorul mijloacelor moderne, în situații vitrege, urmând ca rugăciunea de dezlegare să se rostească de preot în biserică. Este necesar să găsim și să utilizăm și alte abordări pentru a oferi iertarea și binecuvântarea, pentru că și în trecut se foloseau alternative. Oamenii făceau mărturisiri în vechime cu ajutorul scrisorilor, atunci când erau bolnavi, în vreme de război sau când distanța față de biserică era prea mare. În același timp, inovația de azi trebuie echilibrată cu înțelegerea și respectul pentru natura tainelor bisericești. Sfânta Scriptură nu obligă la folosirea unei anumite căi de desfășurare a Tainei Spovedaniei, în schimb, ne spune să ne mărturisim păcatele unul altuia (Iacov 5, 16) și mai ales preoților duhovnici. Știm că preoții au această capacitate, deoarece autoritatea lor vine de la apostoli, care aveau autoritatea de a „lega și dezlega” (Matei 16, 18-19) și de a ierta păcatele (Ioan 20, 23). Nu metoda contează, ci rezultatul final”, spune ierarhul, care face trimitere la viețile sfinților.

Astfel – amintește ÎPS Calinic- Sfântul Luca Stâlpnicul (secolul al X-lea), prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 11 decembrie, care s-a nevoit în vârful unui stâlp vreme de peste patruzeci de ani, primea în scris mărturisirea păcatelor celor care veneau la el și tot în scris le trimitea canonul și dezlegarea. În cazuri particulare, o astfel de metodă a folosit și Sfântul Teolipt al Filadelfiei, în secolul al XIV-lea.

Citește și Calinic însoțit de prințul Nicolae și soția acestuia, Alina, la Muzeul Golești

„Astfel de excepții pot exista și în vremurile noastre”

Primii creștini care făceau mărturisiri și la distanță au fost apostolii Domnului, prin epistolele pe care le trimiteau.
„Sunt de părere că astfel de excepții pot exista și în vremurile noastre. De-a lungul mileniilor, au existat cazuri de mărturisiri săvârșite la distanță; în absența întâlnirii fizice dintre duhovnic și ucenic, acestea au rămas și rămân încă niște manifestări ale milei Domnului față de nişte situații excepționale. Online putem primi în mare parte consiliere, sfat, dar adevărata vindecare spirituală se obţine prin dezlegarea de către un duhovnic adevărat, care ne ghidează pe drumul credinței cu multă rabdare. Nu se poate imagina o renaştere duhovnicească a credinciosului decât pornind de la Liturghie, care ne constituie în Trupul lui Hristos, făcându-ne, deci, mădularele Sale şi mădulare unii altora, prin împărtăşirea din aceeaşi pâine (l Cor. 10, 17). Să ne împărtășim des cu Sângele Domnului! Este medicamentul nemuririi!”, atrage atenția acesta.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului ne mai îndeamnă în continuare: “Sfânta Scriptură zice: «Toți multe greșim. Iar de vom zice că păcat nu avem, pe noi înșine ne înșelăm și adevărul nu este în noi; iar dacă ne vom mărturisi păcatele, credincios și drept este Dumnezeu, ca să ne ierte nouă păcatele și să ne curățească pe noi de toată întinăciunea și nedreptatea». Sfântul Apostol Iacov dă una din cele mai sigure mărturii despre practica şi necesitatea sfatului duhovnicesc în primele veacuri: «Mărturisiţi-vă unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi; că mult poate rugăciunea lucrătoare a dreptului» (Iacov 5,16)”.

Citește și Biserica de lemn din satul Urși, România: marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Citește și Biserica de la Închisoarea Piteşti, subiect de presă în Europa

 

Distribuie!

2 Comentarii

  1. ÎPS Calinic – un om al zilelor noastre .

  2. Un ierarh vizionar și carturar

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită