Web Analytics

„ÎPS Calinic a cerut împăcare. Nu e posibilă din cauza violenţelor şi infidelităţii fostului meu soţ”

de | 20.06.2019 13:48 | Dezvăluiri

# Interviu. Fosta preoteasă Monica Grecu, acum Corbescu, rupe tăcerea # „Divorțul a fost din culpa exclusivă a lui, iar asta o spune instanța, nu o spun doar eu”, adaugă Monica Corbescu, profesor la Liceul ”Ion Mihalache” din Topoloveni

Cazul parohului Nicolae Grecu din Pitești, de la biserica Izvorul Tămăduirii din Expo-Parc, propus pentru destituire de către Consistoriul Eparhial, suscită în continuare un viu interes. Nu doar Arhiepscopia Argeșului și Muscelului a trimis un punct de vedere, la insistențele noastre, ci și fosta preoteasă, profesoara Monica Corbescu (fostă Grecu) ne-a sunat la redacție pentru a face câteva precizări legate de faptul că nu există cale de împăcare între ea și părinte, prilej cu care am realizat și un interviu, sperăm lămuritor.

„Între noi nu va exista împăcare niciodată”

# Explicați mai pe larg expresia folosită de dvs înainte de acest interviu, conform căreia „niciodată nu va exista împăcare ca soț și soţie”. Vă referiți la faptul că nu veți mai locui sub acelasi acoperiș..?
– Vreau să spun că niciodată nu va mai exista între noi relație gen bărbat- femeie sau soț-soție. Normal că niciodată nu vom mai locui împreună. Suntem divorțați.
# Și totuși, ce compromisuri, dacă le putem spune astfel, sunteți dispusă sa faceți de dragul celor doi copii?
– V-aș răspunde și eu cu o altă întrebare: la ce compromisuri va referiți, mai exact?
# De exemplu, dacă fostul soț vine să-și vadă copiii, vă salutați? Salvați aparențele? Îi răspundeți, măcar la nivel minimal sau formal? Sau, și mai direct, dacă va roagă unul dintre copii sa-l iertați pe tatăl lor ca să nu-și piardă locul de munca sau să fie caterisit, cedați? Ați fi de acord cu acest lucru?
– Dacă mi se dă bună ziua, bunele maniere mă obligă să răspund. Dar asta nu înseamnă că, de la un bună ziua sau de la alte discuţii amiabile privind copiii, va exista vreo împăcare. În viața toți greșim, dar și toți plătim. Între noi nu va exista împăcare niciodată, asta vreau să se știe și să se înțeleagă.

„La audiența cerută de mine, ÎPS Calinic avea multe informații despre comportamentul inuman al fostului șoț”

# Care a fost atitudinea ÎPS Calinic la întâlnirea dintre dvs și soț în fața lui? Ce v-a zis arhiepiscopul și care a fost concluzia dânsului?
– La audiența cerută de mine în 2016, Înalt Prea Sfințitul Calinic a înțeles gravitatea situației… De fapt, dansul avea foarte multe informatii despre comportamentul inuman al fostului meu soț. Ca și arhiepiscop, ÎPS Calinic a cerut împăcare, însă aceasta nu este posibilă din cauza violenței exagerate a fostului soț, la care se adaugă, desigur, infidelitatea.
# Ce faceți dvs acum? Mă refer atât din punct de vedere profesional, cât și ca mamă? Care e situația celor doi copii?
– Din punct de vedere profesional, sunt profesor de religie la Liceul teoretic „Ion Mihalache” din Topoloveni, unde predau ca titular încă din 2002. Ca mamă, mă ocup de cei doi copii care mi-au fost încredințați de către instanță. Însă fostul soț refuză să se supună legii în ceea ce-l privește pe băiat. Fetița locuieşte cu mine.

„Femeia cu care l-am prins în casă e fosta învățătoare a fiului meu”

# În instanță, în procesul de divorț, l-ați acuzat pe fostul soț nu doar de violență, ci și de adulter, susțind că l-ați surprins în casa în care locuiați cu o femeie. Cine e femeia despre care susțineți că aţi surprins-o în casa dvs, alături de soț, o cunoșteați?
– Este exact femeia despre care s-a scris în primul articol apărut în ziarul dvs. În plus, pot spune că este fosta învățătoare a fiului meu. Fiul meu e acum în clasa a VI-a, atunci era în clasa a IV-a.
# Mai există vreo cale de atac a soțului dvs în instanță? Mai aveti procese pe rol?
– Divorțul s-a finalizat, atât fondul, cât și apelul. Însă procese mai avem, de partaj, inițiat de mine, dar și un proces inițiat de el pentru a încerca să schimbe sentința în ceea ce-l privește pe băiat. Și mai e și un alt proces intentat de el, un apel la o contestație. De altfel, am obținut și o consiliere la Judecătorie, care este unul dintre pașii ce trebuie făcuți pentru a putea locui băiatul cu mine, așa cum a decis instanța. Vă rog, de altfel, să puneți la dispoziția cititorilor dvs și hotărârile celor două instanțe prin care mi s-au încredințat copiii.

„Un preot nu mai poate sluji, dacă e găsit vinovat de adulter și de violență în familie”

# Vă mai adresez o ultimă întrebare. Ce se întâmplă, totuși, dacă șefii bisericii il vor ierta la apel pe fostul dvs soț, invalidând propunerea de caterisire cu care a venit Consistoriul?
– Nu este posibil acest lucru deoarece sunt niște canoane ale BOR-ului pe care el le-a încălcat. Și s-a demonstrat acest lucru prin procesele în civil, care mi-au dat câștig de cauză. Un preot nu mai poate sluji, dacă e găsit vinovat de adulter și de violență în familie. De altflel, voi încerca să ajung la patriarh în audiență pentru că aceste canoane sunt propuse și votate de Sinod și trebuie respectate, deși, după cum vedeți, fostul soț încearcă totul doar prin minciuni. Divorțul a fost din culpa exclusivă a lui, iar asta o spune instanța, nu o spun doar eu.

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ciudate-s caile D…. !
    Directia-i una, sensurile sunt doua…. !
    Fiecare este liber sa-si aleaga calea/sensul !
    Restu-i degeaba !
    Sa nu va speriati de D de sus, ori D de jos ! Este … muzica vietii.
    Este precum Ziua si Noaptea.