Web Analytics
scris joi, 12.12.2024

„Calinic Argeşeanul. Studiu monografic” sau ”Unde a dispărut Constantin Argatu?”

„Calinic Argeșeanul. Studiu monografic” a apărut la Editura Doxologia, în 2019, sub semnătura scriitorului Adrian Alui Gheorghe. E o carte pe care nu îți vine să o lași din mână, dacă ai trăit la trecerea dintre comunism spre democrație sau, mai ales, dacă nu ai trecut prin frământările unor vremuri tulburi, despre care tinerele generații nu cunosc mai nimic sau ceea ce cunosc nu este totul sau este, în mare parte, minciună. De ce să nu recunoaștem, chiar și noi, care am apucat să gustăm din pâinea amară a dictaturii și aveam să sorbim picătura de speranță a lui 1989, ne întrebăm și acum dacă nu am trăit un vis, o simplă iluzie a libertății.

„Calinic Argeşeanul. Studiu monografic” sau ”Unde a dispărut Constantin Argatu?”

Despre epoca de frământări și amenințarea aparatului de represiune îndreptat către biserică și slujitorii săi cu credință și coloană vertebrală, despre securitate și manipulare, dar și despre a trăi viața cu puterea celui care își pune soarta doar în mâinile Domnului, totul într-un mic tratat de istorie, am putea spune, din care cititorul află multe lucruri ce nu s-au spus, ori s-au spus greșit, cu rea voință, sau nu.

„Calinic Argeșeanul. Unde a dispărut Constantin Argatu? Ce zări l-au ascuns? Viața fiecăruia se transformă într-o poveste spusă de sine și de ceilalți, ne risipim în cuvinte, ne adunăm în fapte. Istoria vieții sale este strâns legată de evoluția Bisericii Ortodoxe Române din perioada comunistă. A luat contact cu istoria când erau scoase icoanele din școli, a intrat în istorie când a pus umărul la repunerea lor în altarele improvizate, simbolice, din școlile de după revoluție. A trecut prin toate etapele, prin toate convulsiile epocii, a fost sub vremi și peste vremi. A slujit sub patru patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române pe care i-a cunoscut nemijlocit”, scrie, în postfață, Adrian Alui Gheorghe.
Despre origini și despre paradisul copilăriei, primii ani de școală, cum a ajuns Calinic la Seminarul Teologic și cum Iisus i-a arătat în vis subiectele unui examen greu, fapt ce i-a lăsat fără replică pe cei mai duri profesori, despre greutățile ca tânăr preot la Tioltiur – Cluj, apoi în Maramureș, despre studenția din perioada sibiană, despre Calinic monahul și Calinic starețul mănăstirii Sinaia și al mănăstirii Cernica, despre vicleniile Securității și răutățile omenești sunt doar câteva din subiectele extrem de incitante propuse. Vă vom spune doar una dintre mărturisirile sale, poate o exclusivitate. „Ca să se pună capac la oala infernală, am fost înștiințat că, dacă primesc arhieria, în timpul hirotoniei va fi pusă o femeie cu un copil în brațe să strige în gura mare: – Acesta-i copilul lui Calinic!”.
Nu-i așa că v-am făcut curioși?
În ediția următoare, pentru că tot ne apropiem de trista comemorare a lui decembrie 1989, vom relata despre cum a trăit ÎPS Calinic, la Curtea de Argeș, evenimentele din timpului revoluției.

Citește și „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, o monografie de excepţie semnată de Calinic Argeşeanul

Citește și „Istoriile Sfintelor Monastiri Cernica şi Căldoroşani”, o carte de patrimoniu scoasă la lumină de Calinic Argeşeanul

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită