Web Analytics
scris vineri, 08.11.2024

Calinic Argeşeanul şi bucuria de a trăi

Calinic Argeșeanul (Înalt Preasfințitul Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului) își dorea, la prima tinerețe, să fie critic literar, nu doar monah.

Calinic Argeşeanul şi bucuria de a trăi

Așa se face că după ce, în 1988, publică „Istoria sfintelor mănăstiri Cernica și Căldărușani” din motive ce țin de legătura creată cu locurile în care trăise (în 1972 fusese tuns în monahism la Mănăstirea Căldărușani de către mitropolitul Antonie Plămădeală, iar între 1974-1977 este viețuitor al Mănăstirii Cernica), în 1989 publică volumul de critică literară „Bucuria lecturii”, la Editura Cartea Românească, sub numele de la naștere, C. (onstantin) Argatu.

Anii au trecut, numărul volumelor despre dreapta credință, dar și laice – despre „Adevăratul Cioran”, despre „Brâncuși și Psalmul Creației”, despre „Iadul de la Pitești”, Neagoe Basarab, Martin Opiz, Ioan Alexandru ș.a.m.d – constituindu-se în cea mai amplă operă a vreunui cărturar argeșean. Și nu e vorba doar de amplitudine, ci și de altitudine, de înțelepciune pentru nivelul de astăzi al cititorilor, dar și al criticilor literare cei mai exigenți.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe, din Piatra Neamț, a realizat, din această vastă operă, în acest an, o selecție de aforisme și cugetări, îngrijindu-se de ediția „Bucuria de a trăi” de Calinic Argeșeanul. De la „Bucuria lecturii” la „bucuria de a scrie”, iată, la „bucuria de a trăi”. Este un chip veridic al cărturarului și omului de smerită credință Calinic Argeșeanul. Pe parcursul a 222 de pagini găsim sute de motive de a ne bucura că trăim. Ba sunt culese și multe snoave de către Adrian Alui Gheorghe, surprinzându-ne că și zâmbim.
Aceste pilde, vorbe de duh, aforisme, cugetări pot fi puse alături de „Manualul lui Epictet”, de „Către mine însumi”, de Marcus Aurelius, de cugetările lui Pascal etc., iar de la noi de cugetările lui Nicolae Iorga. Dar, spre deosebire de aceștia, Calinic Argeșeanul, la curent cu întreaga cultură științifică a lumii, nu doar teologică, are un as în mânecă: drumul spre mântuire. Bucuria de a trăi nu înseamnă distracție, ci caznă pentru mântuirea sufletului. Să ne bucurăm, așadar!

Citește și Părintele Arhiepiscop Calinic Argeşeanul – aniversat de scriitorii piteşteni

Citește și Exclusiv. Calinic are umor chiar şi pe patul de spital: „Am scăpat ieftin. O să fac mătănii din cărucior”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Facă-se Voia Ta, Denisa!

Poeta Denisa Popescu a organizat, de-a lungul multor ani, peste 1000 de lansări de carte. Are,...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită