Web Analytics
scris vineri, 04.07.2025

Călin Georgescu s-a legat singur! Cum i-a lăudat pe C.Z. Codreanu, Ion Antonescu, Moța și Marin, numindu-i eroi ai poporului

Dan Andronic 4 iulie 2025

Călin Georgescu s-a legat singur! Cum i-a lăudat pe C.Z. Codreanu, Ion Antonescu, Moța și Marin, numindu-i eroi ai poporului

Călin Georgescu, personaj cunoscut în ultimii ani pentru mesajele sale naționaliste și anti-sistem, se află în centrul unor acuzații grave privind propagarea ideologiei legionare și revizionismul istoric legat de Mișcarea Legionară și figuri controversate ale istoriei românești, precum Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu. Ieri s-a anunțat trimiterea sa în judecată pentru acuzații grave. Am văzut că mulți pun la îndoială faptul că Antonescu și Mișcarea Legionară au fost condamnați. Este un fals istoric, ușor de demontat. Iată lista acuzațiilor.

Citește și: 4 Iulie 1456: Turcii încep asediul Belgradului apărat de o armată condusă de Iancu de Hunedoara – regent al Ungariei

Ion Antonescu a fost condamnat la moarte de către Tribunalul Poporului, în data de 17 mai 1946, pentru crime de război, crime împotriva păcii, crime împotriva umanității. Condamnarea a fost rezultatul implicării sale directe în deportarea evreilor și romilor, precum și în colaborarea cu regimul nazist și participarea României, alături de Germania lui Hitler, la războiul împotriva Uniunii Sovietice. Atât Organizația Națiunilor Unite, cât și instituțiile internaționale și guvernele occidentale au recunoscut regimul lui Ion Antonescu ca fascist și criminal. Jurnalistul Mirel Curea dădea două exemple în editorialul său: ordinele de deportare în Transnistria a peste 24.000 de cetățeni români de etnie romă, din care au supraviețuit doar jumătate și ordinele scrise de lichidare a mii de ostatici, etnici evrei, locuitori ai orașului Odessa.

În privința Mișcării Legionare, trebuie știut că a fost dizolvată de Ion Antonescu în 14 februarie 1941. El a arestat și condamnat numeroși membrii ai Mișcării Legionare. În 1945–1946, membrii marcanți ai Legiunii au fost judecați în contumacie de Tribunalul Poporului pentru crime de război, complicitate cu regimul fascist și crime împotriva populației civile. Activitatea legionară a fost interzisă prin lege, iar organizația a fost dizolvată. În baza Convenției de Armistițiu din 1944 și a prevederilor Procesului de la Nürnberg privind organizarea și sprijinirea mișcărilor fasciste.

Călin Georgescu, un discurs din 2021 cu reverberații din 1940

Care sunt acuzațiile aduse lui Călin Georgescu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, la data de 2 octombrie 2021, în fața unei mulțimi adunate la Piața Universității, în cadrul unui protest împotriva restricțiilor pandemice, Georgescu a rostit un discurs care a ridicat semnale de alarmă în spațiul public. Nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul discursului său au reprodus aproape fidel apelul mareșalului Ion Antonescu la marea adunare legionară din 6 octombrie 1940. Iată exemplele:

„Prin liniște și credință, prin ordine și unire, prin muncă și iubire, cu Dumnezeu înainte.”

Finalul discursului a fost încheiat cu salutul legionar, un gest care, în România, are conotații clare de propagare a unei ideologii interzise și condamnate de lege.

Interviul care a consolidat acuzația

Un an mai devreme, pe 16 iunie 2020, Călin Georgescu a participat la un interviu găzduit de Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, platformă cunoscută pentru discursuri simpatizante față de Mișcarea Legionară. Sub tema „Supraviețuirea identitară a poporului român”, Georgescu a elogiat deschis ideologia legionară și pe liderii acesteia:

„Mișcarea Legionară (…) a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român.”

„Corneliu Zelea Codreanu a fost un erou, un iluminat. Omul ăsta a făcut practic a treia unire.”

„Ion Moța și Vasile Marin… au avut un singur ideal: să murim pentru Cristos, pentru patrie, cu credință nelimitată.”

Declarațiile lui Georgescu merg mai departe, intrând în zona unei revizuiri istorice periculoase: el contestă implicit legitimitatea represiunii împotriva Gărzii de Fier, deplânge „înăbușirea” Mișcării Legionare și glorifică „lumina sfântă” a „verticalității legionare”.

De asemenea, face referire la Ion Gavrilă Ogoranu drept „ultimul dac liber” și cere ca deviza acestuia – „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc” – să fie afișată în fiecare școală din România.

Reabilitarea simbolică a extremismului

În interviu și în alte apariții, Georgescu nu se oprește doar la C.Z. Codreanu sau Ion Moța și Vasile Marin.

Îi elogiază și pe Ion Antonescu: „un erou pe care poporul român ar trebui să-l respecte cu profunzime”. Nae Ionescu este „vârful de lance al Mișcării Legionare”, iar Nicoleta Nicolescu: „o zeiță a demnității”, figura centrală a organizării feminine legionare.

Aceste afirmații vin în contradicție directă cu legislația românească care interzice promovarea simbolurilor, ideologiilor sau figurilor care au aparținut Mișcării Legionare, formațiune responsabilă pentru crime, antisemitism și implicare în Holocaust.

Acuzațiile ce i se aduc sunt grave. Acestea sunt iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup; iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.

Legătura cu retorica politică actuală

Retorica elogioasă a lui Georgescu a continuat în campania electorală lansată în septembrie 2024, unde a folosit aceeași formulare asociată lui Codreanu: „Nu este o campanie, este o chemare”. Această alegere terminologică, precum și tonul mesianic, evocă stilul propagandistic interbelic al Gărzii de Fier.

Mai mult, Georgescu a numit susținătorii legii împotriva extremismului „vânzători de țară” care „trebuie tratați ca atare”, afirmând astfel o opoziție violentă față de cadrul legal care condamnă ideologiile extremiste.

În mod evident, afirmațiile și gesturile publice ale lui Călin Georgescu nu sunt simple nostalgii naționaliste. Ele constituie o încercare sistematică de reabilitare ideologică a Mișcării Legionare, de relansare simbolică a legionarismului într-un context politic populist și anti-establishment. Această formă de revizionism istoric are rolul să submineze memoria victimelor regimurilor extremiste și să destabilizeze discursul public prin injectarea unui radicalism travestit în patriotism spiritual. Cu accente mesianice…

(Articol preluat integral din evz.ro)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...