Web Analytics

CALENDAR CRESTIN ORTODOX. Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României

de | 30.11.2020 10:10 | Cultură, Actualitate

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scyția și Asia Mică.
Citește și: Interviu incendiar. Calinic are puterea să glumească pe seama Covidului: „Cum să nu scap, când eu însumi sunt un virus?!”

A  fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, dar se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în forma de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei sa fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

 

Citește și:  Cele mai cerute medicamente în ultima perioadă în Argeş

Moaștele sale au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțin timp după Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât ca moaștele Sfântului Andrei să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi.

În anul 1462, în timpul papei Pius al II-lea, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

 

Citește și: Marius Pascu, medic coordonator la UPU a Spitalului Judeţean Argeş: „Situaţia este îngrozitoare. (…) Nu mai putem izola pacienţii”

Particele din moaștele  sfântului se gasesc în: biserica Schitului rusesc ‘Sf. Andrei’ de lângă Mânăstirea Vatoped, la Catedrala rusă din Celiabinsk (din 1884), la biserica din Gabrovo (Bulgaria), Biserica ‘Sf. Andrei’ din Mesa Geitonia (Limassol – Cipru), la Tbilisi (Georgia), în Catedrala ortodoxă din Astana (Kazahstan); la Trier (Germania), la Mânăstirea Santa Chiara din Napoli, în biserica din Casino di Cicco Sant’Apollinare (între Roma și Napoli), la biserica ‘Sf. Andrei’ din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), la biserica din Saint Lupicin (în Munții Jura, Franța), în Biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țara Bascilor), la Mehrba (Malta), în Catedrala catolică din Hong Kong, în biserica românească din Viena, Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mânăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii