Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX – 5 iulie: Sfântul Atanasie de la Aton

de | 5.07.2022 13:32 | Actualitate, Home

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 5 iulie, pe Cuviosul Atanasie de la Aton. Aceasta sărbătoare este marcată cu cruce neagră în calendar. Atanasie Athonitul, numit, de asemenea, Atanasie din Trapezunt, a fost un călugăr bizantin care a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, care a devenit în timp cel mai mare centru al monahismului ortodox răsăritean, conform evz.ro.

Citește și: 145 de școli din Argeș nu au pază și nici sisteme de supraveghere

Sfântul Atanasie s-a nascut în Trapezunt, din părinti creștini. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a fost crescut de un ofițer. Pe când era copil, își conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, căci mai târziu avea să ajungă stareț. După ce și-a desăvârșit educația, a intrat în monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie va ridica o biserică închintă Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masă cu frații din mănăstire, își împărțea partea lui în așa fel încât, fără ca cineva sa își dea seama, el nu mânca mai nimic în afara anafurei împartițe dupa Sfânta Liturghie. Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a învrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos în chip minunat apa dintr-o stâncă, și i-a făgăduit că ea va fi întotdeauna Stareta Lavrei.

Citește și: Corul „Preot Ion Ionescu” de la Topoloveni participă la Festivalul Internațional de Muzică Corală din Grecia

Trecerea sa la cele veșnice i-a fost descoperită de Dumnezeu. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În momentul în care urca pe schele, se prabușește cupola bisericii atât peste Sfântul Atanasie, cât și peste ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *