Web Analytics

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX – 3 septembrie 2021. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Antim

de | 3.09.2021 11:34 | Cultură, Actualitate

În fiecare an, pe data de 3 septembrie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Antim.

## Cine a fost Sfântul Mucenic Antim

Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei, este sărbătorit de creștini pe data de 3 septembrie. El a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, în vremea împăratului Diocleţian (284-305), urmând Sfântului Chiril în scaunul episcopal al Nicomidiei.

CITEȘTE ȘI: Proiectul programului „Anghel Saligny” se află pe agenda şedinţei de Guvern

Sfântul Antim a reuşit să păstreze biserica unită şi credinţa întreagă într-o vreme în care prigoana asupra creştinilor era la apogeu în toate părţile Răsăritului şi mai ales în Nicomidia, reşedinţă imperială. „Când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hârtie şi a fost citită în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită în zid la loc de privelişte, Sfântul Antim a mărturisit pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea. Atunci mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia”.(Vieţile Sfinţilor).

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii