Web Analytics

Caleidoscop

de | 28.03.2012 19:02 | Cultură

Apărarea Piteştiului a fost încredinţată generalului Prezan

La 12 noiembrie 1916 prin Ordin de Zi, emis tardiv, apărarea oraşului Piteşti a fost încredinţată de Statul Major General, Grupului militar condus de generalul Constantin Prezan, din cadrul Armatei I Române.

Frontul Plugarilor se întâlneşte la  Piteşti

La 7 octombrie 1944, la Piteşti în scopul prezentării noilor cerinţe de factură politică are loc o amplă întrunire a Frontului Plugarilor condus de dr. Petru Groza.

Se înfiinţează Regimentul Nr. 4 Dorobanţi Argeş

La 1 februarie 1877 era înfiinţat la Piteşti Regimentul Nr. 4 Dorobanţi Argeş, cazarmă pe strada Trivale, primul comandant, colonelul August Gorjan, unitate operativă, acoperită de glorie, în premieră, pe fronturile Războiului pentru Independenţa de Stat a României, precum şi în primul război mondial.

Se naşte la Piteşti Anton Balotă

În 1901 se naşte la Piteşti Anton Balotă, lingvist cu preocupări în analiza graiurilor aromânilor şi a folclorului autohton tradiţional. A decedat la 24 octombrie 1971.

Casa Regală a donat un policandru Bisericii Sf. Nicolae

La 8 iunie 1884 Casa Regală a României dăruia Bisericii Sfântul Nicolae din Piteşti un policandru, ajuns în 1962 la Biserica Enculeşti.
Se inaugurează clădirea Spitalului Militar
La 15 aprilie 1934 are loc inaugurarea clădirii actualului Spital Militar din Piteşti, comandant, colonel dr. Mihail Stănescu, instituţie subordonată Corpului I Armată.

Primul spectacol al unei Orchestre de Cameră la Piteşti

În anul 1927 este prezentat la Piteşti primul spectacol al unei Orchestre de Cameră, înfiinţată prin preocupările iubitorilor de muzică din localitate.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii