Web Analytics
scris joi, 09.01.2025

Caleidoscop

Gheorghe Golescu, prezent la deschiderea Adunării Obşteşti pentru revizuirea Regulamentului Organic

Pe 10 martie 1831, Gheorghe Golescu participă la deschiderea Adunării Obşteşti pentru revizuirea Regulamentului Organic. În calitate de membru al Divanului Judecătoresc a prezentat Mesajul generalului rus Pavel. D. Kiseleff.

Caleidoscop

Cazinoul revoluţionarilor

În 1844 a luat fiinţă la Piteşti un cazinou. Aici erau dezbătute, printre altele, ideile viitoarei Revoluţii de la 1848. Din primăvara şi până în toamna anului 1848, la Piteşti au activat mai mulţi comisari revoluţionari de propagandă, printre ei numărându-se Andrei Pretorian, Mihai Marghiloman, Toma Furduiescu şi Ilie Trifonescu.

Învăţătorul lui Caragiale a predat şi la Piteşti

În perioada 1853-1858 a funcţionat la Şcoala Naţională din Piteşti institutorul transilvănean Basil Drăgoşescu. Ulterior, el a fost transferat la Ploieşti, unde l-a avut elev pe Ion Luca Caragiale.

Reşedinţa unui cartier general militar la Pitești

1877 – militarii piteşteni, participanţi la Războiul de Independenţă, au făcut parte din Regimentul 4 Dorobanţi Argeş, Escadronul 2 Călăraşi, Batalionul 4 Vânători, iar 15 pompieri militari, conduşi de căpitanul Nicolae Puică, s-au integrat în Bateria Independenţa. La 10 mai 1877 a fost anunţată public, la Piteşti, Independenţa de Stat a României. De asemenea, a fost stabilită, la Piteşti, reşedinţa unui cartier general militar.

În 1908 este pusă în aplicare Legea drepturilor de autor

1908 – în anul 1908, în Piteşti este pusă în aplicare Legea drepturilor de autor. Astfel, la 7 aprilie 1908, directorul general al teatrelor a trimis o notă către primar în care preciza că “nicio piesă românească să nu se mai poată juca fără învoierea scrisă a autorului respectiv”.

Isac Abramovici a înființat la Pitești un cinematograf pentru copii

1912 – în anul 1912, Isac Abramovici a înfiinţat la Piteşti un „cinematograf pentru copii”, vizavi de Grădina Publică, pe proprietatea lui N. Sachelaride. De asemenea, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sf. Maria, în Grădina Publică avea loc o „splendidă serată veneţiană”, cu artificii asigurate de fabrica de artificii ”Vulcanul” din Bucureşti, ”furnizoarea familiei regale”. Pentru această serată, Primăria a oferit Grădinii Publice muzica şi iluminatul.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și ÎPS Calinic Argeșeanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica „Sf. Ioan” din Gura Trivăii

Citește și Profesorul Nițică a publicat a patra carte despre generalul Milea

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită