Web Analytics
scris joi, 22.08.2024

Caleidoscop

Dimitrie Sturdza și construcţia Şcolii normale din Câmpulung

Terenul pe care urma să se construiască Şcoala normală de la Câmpulung a fost ales, personal, de către Dimitrie Sturdza, ministrul Instrucţiunii Publice. Piatra de temelie a localului şcolii a fost aşezată pe 26 octombrie 1892, în prezenţa lui Tache Ionescu, ministrul Învăţământului, dar şi a altor personalităţi ale judeţului. Investiţia a costat, la vremea respectivă, 600.000 lei. Planul şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost coordonate de Giovani Batista Dreina.

Caleidoscop

Pitești, al treilea oraş de negustori din Ţara Românească

În anul 1811, ca număr de negustori, Piteştiul se situa pe locul 3 în Ţara Românească, după Bucureşti şi Craiova. La acea vreme erau înregistraţi 98 de negustori, încadraţi în 20 de specializări. În anul 1814, un grup de negustori cer închiderea uliţei mari a Piteştiului pentru ridicarea unui nou şir de case şi dughene. Cererea lor este respinsă cu motivaţia că uliţa domnească nu poate să o închidă nimeni.

Cartografia negustorească şi fiscală despre Pitești

Cartografia negustorească şi fiscală din 1824 consemnează, în Piteşti, 1.011 familii, circa 700 de case şi aproximativ 5.000 de locuitori. În anul 1831, se exercitau 47 de profesiuni, iar în 1832, datele statistice repartizate teritorial stabileau numărul caselor de locuit la 773, pe cel al mahalalelor la 14, al cartierelor la patru, al tăbăcăriilor la cinci, în vreme ce animalele însemnau 1.000 de capete, toate acestea aflate în gospodărirea a 4.000 de locuitori.

Citește și Doinița și Ionuț Dolănescu cântă la Câmpulung, miercuri seară

Şcoala Normală de Învăţători, susţinută de prefect

Pe 15 iunie 1933, în ziarul piteştean ”Presa” a apărut un articol semnat de prefectul judeţului Argeş, Ion I. Rădulescu, în favoarea menţinerii în oraş a Şcolii Normale de Învăţători „Alexandru Odobescu”, existentă din anul 1919.

A luat fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti

La 1 noiembrie 1944 ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti, care avea în subordine legiunile de jandarmi Argeş, Muscel, Olt, Teleorman şi Dâmboviţa. Acesta funcţionează până la desfiinţarea instituţiei, în 1948. În 1956 fondul jandarmeriei va fi preluat de Miliţia Regională Piteşti.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și O carte autobiografică aniversară, la împlinirea vârstei de 80 de ani. „Calinic Argeşeanul. A fost şi el copil”

Citește și Trei instrumentiști de la Filarmonica Pitești au fost în turneu în China

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

A murit Mihai Leu

O nouă veste tragică zdruncină sportul românesc! Mihai Leu, fostul mare campion de box al...

Omul săptămânii

Opinie

dan-andronic-editorial-2

Nesimțirea s-a născut la Stat!

Dan Andronic 29 iunie 2025 Lucian Blaga spunea, într-un mod admirabil, că „veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți...

Din ediția tipărită