Web Analytics
scris joi, 04.01.2024

Caleidoscop

Ziarul „Amicii URSS” a fost editat în Piteşti

La 16 octombrie 1934 se edita la Piteşti singurul număr al ziarului ”Amicii URSS”, la Tipografia Ştefan Voiculescu, iniţiativă mijlocită de asociaţia naţională cu acelaşi nume.

Caleidoscop

A fost dat în folosinţă Penitenciarul din Piteşti

În anul 1938, ministrul de Interne Armand Călinescu a participat la darea în folosinţă a Penitenciarului din Piteşti, destinat deţinuţilor de drept comun. După 1949 se va transforma în închisoare politică, devenind pentru un timp lugubrul Centru pentru reeducare prin tortură sau Fenomenul Piteşti.

Cutremur devastator în Piteşti

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 este resimţit la Piteşti puternicul cutremur de pământ, multe clădiri suferind importante avarii, cele mai grave, Biserica ”Sfântul Ioan”, instituţiile şcolare, precum şi alte construcţii. Din comisia de evaluare au făcut parte inginerii Toma Popescu, Nicolae Dumitrescu, Nicolae Andrei şi arhitectul Eugen Ivanov.

Citește și Generalul Milea a fost omagiat la Lereşti

Doliu în Piteşti pentru decesul lui Petru Groza

La 7 ianuarie 1958 s-a decretat doliu în Piteşti pentru decesul lui Petru Groza (născut în 1884), preşedintele Prezidiului Marii Adunări Naţionale şi fost şef al Guvernului României între anii 1945-1952.

În 1971 s-au adus la Piteşti primii bumbi de lalele

La 27 noiembrie 1971 sunt aduşi la Piteşti, de la Arad şi Oradea, primii bulbi de lalele şi zambile aclimatizați cu succes.

Expirarea contractului de licenţă a Uzinei Dacia cu Renault

În anul 1978 a expirat contractul de licenţă a Uzinei Dacia de la Colibaşi cu firma franceză Renault. În continuare, prin forţe proprii, apar variantele autohtone Dacia 1310 până în anul 2001, Dacia Break până în 2004, Dacia 1200, versiunea bicorp. În prezent, Compania Dacia-Renault are o activitate diversificată, apariţii de noi modele, succese interne şi internaţionale de renume.

35 de ani de la înființarea Cenaclului Liviu Rebreanu

1983, februarie 15. Sărbătorirea a 35 de ani de la înființarea Cenaclului literar Liviu Rebreanu din Pitești, inițial Alexandru Sahia, președinți: Drăghici Mărgineanu, Ion M. Dinu, Zenovie Păun, Tudor Diaconu, Ludmila Ghițescu, Ion Lică-Vulpești, Nicolae Badi.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și 31 Decembrie 1869: S-a născut Henri Matisse, pictor impresionist francez, autorul celebrului tablou “Ie românească”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...