Web Analytics
scris joi, 19.01.2023

Caleidoscop

Regele Carol al II-lea semnează decretul de înfiinţare a Muzeului Goleşti

La 7 iunie 1939, regele Carol al II-lea semnat decretul de înfiinţare a Muzeului „Dinicu Golescu” din Goleşti, judeţul Muscel, deschis pentru vizitatori în 1958, aflat astăzi în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, în apropierea oraşului Piteşti. Directori cunoscuţi: Constantin Iliescu, Iulian Ilie Rizea, Vasile Novac şi Filofteia Pally.

Caleidoscop

Funcţionari ai Ministerului de Externe polonez vizitează Piteştiul

La 29 septembrie 1940 ajung în Piteşti 154 de funcţionari ai Ministerului de Externe din Polonia, 72 dintre aceştia, cu deosebire militari, stabilindu-se temporar în reşedinţa judeţului Argeş. Comunitatea alege un comitet, condus de un preşedinte, mediind, la 23 iunie 1940, relaţiile cu Prefectura Argeş.

Acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud

La 19 aprilie 1942 au loc importante acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud, fiind sustrase din trenurile militare importante cantităţi de muniţii. În plus, a fost tăiat şi un cablu telefonic din cupru, de peste 250 de metri.

Se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor

La 24 septembrie 1944 se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor, aflându-se deseori în localitate. Din conducerea centrală a organizaţiei menţionăm pe Mihail Ralea, Petre Constantinescu-Iaşi, Gheorghe Vlădescu-Răcoasa, Constantin I. Parhon, Ştefan Milcu, George Macovescu sau Stanciu Stoian.

Citește și La Topoloveni s-a înfiinţat o şcoală de muzică. „Şcoala am înfiinţat-o în octombrie şi promovarea am făcut-o mai ales la Focul lui Sumedru”

Liderii comuniști au hotărât începerea unor mari lucrări în Pitești

1961, februarie 16-17. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, alți lideri politici și responsabili guvernamentali au vizitat orașul Pitești, hotărând: amplasarea Filaturii Noi de la Textila și a Combinatului de Prelucrarea Lemnului, dimensiunile urbanistice ale Schiței de Sistematizare, începerea lucrărilor la Barajul Hidrocentralei de pe Argeș.

Stația de Salvare devine unitate medicală distinctă a Spitalului Bălcescu

1962 – Stația de Salvare devine unitate medicală distinctă a Spitalului ”Nicolae Bălcescu” din Pitești, director Gheorghe Mateescu, coordonator Victor Mărtoiu.

Protest al elevilor din clasa a XII-a privind modificarea Bacalaureatului

1997, octombrie 12. Au loc, în centrul municipiului Pitești, sub genericul ”Nu trageți în noi cu materii prime”, manifestații de protest ale elevilor din clasa a XII-a împotriva Deciziei Ministerului Învățământului, privind susținerea Bacalaureatului la șapte obiecte, în loc de patru, ca până atunci.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Fundația Culturală Ilfoveanu deschide expoziția realizată de maestrul Mircia Dumitrescu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...