Web Analytics

Caleidoscop

de | 6.02.2020 13:02 | Cultură

Patriarhul sirian Macarie al III-lea al Antiohiei a vizitat Piteștiul

1657, ianuarie 13. Piteştiul a fost vizitat de patriarhul sirian Macarie al III-lea al Antiohiei şi de fiul său Paul de Alep. În scrierile sale, acesta nota că în Piteşti se face cel mai bun vin din Ţara Românească.

Închiderea Şcolii naţionale din Pitești

1848, noiembrie 1. Școala naţională din Piteşti a fost închisă, iar profesorii suspendaţi din posturile lor, pe motiv că au participat activ la evenimentele revoluţionare. Clădirea şcolii a intrat sub jurisdicţia trupelor străine.

Pitarul Istrate Micescu, pe listele de alegeri în Adunarea ad-hoc

1857, octombrie 3. Administraţia judeţului Muscel a trimis Ministerului de Interne tabelele cu numele proprietarilor înscrişi pe listele de alegeri pentru Adunarea ad-hoc. Printre cei înscrişi pe liste se aflau şi fraţii Ioniţă şi Dumitrache Brătianu, pitarul Istrate Micescu şi postelnicii Nicolae Năstăsoiu şi Gheorghe Pănescu.

Reşedinţa cartierului general militar

1877. Militarii piteşteni participanţi la Războiul de Independenţă au făcut parte din Regimentul 4 Dorobanţi Argeş, Escadronul 2 Călăraşi, Batalionul 4 Vânători, iar 15 pompieri militari, conduşi de căpitanul Nicolae Puică, s-au integrat în Bateria ”Independenţa”. La 10 mai 1877 a fost anunţată public, la Piteşti, declararea Independenţei de Stat a României. De asemenea, a fost stabilită, la Piteşti, reşedinţa unui cartier general militar.

Dicţionarul geografic al judeţului Argeş

1888. George I. Lahovari editează, la Bucureşti, ”Dicţionarul geografic al judeţului Argeş”, care cuprinde importante referiri la Piteşti. De asemenea, în acelaşi an se tipăreşte la Piteşti revista enciclopedică ”Luceafărul”.

Judeţul Muscel avea două circumscripţii veterinare

1929. În primul deceniu al perioadei interbelice, teritoriul judeţului Muscel era împărţit în două circumscripţii veterinare, una cu sediul la Câmpulung şi cealaltă la Ciumeşti, aceasta din urmă fiind condusă de medicul veterinar Petre Greculescu. Acesta a fost numit, la 1 aprilie 1929, medic veterinar primar al judeţului Muscel.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii