Caleidoscop

de | 14.11.2019 13:02 | Cultură

S-a înfiinţat Regimentul 4 Dorobanţi Argeş

La 1 februarie 1877, la Piteşti a fost înfiinţat Regimentul 4 Dorobanţi Argeş. Cazarma se afla pe strada Trivale, iar primul comandant a fost colonelul August Gorjan. În acelaşi an, în aprilie, în apropierea Gării-Sud au fost construite 24 de cuptoare pentru copt pâinea necesară armatei participante la Războiul de Independenţă. În fiecare zi erau coapte 30.000 de bucăţi de pâine.

Inginerul Anghel Saligny inaugurează calea ferată Piteşti-Curtea de Argeş

Construită după planurile inginerului Elie Radu, pe 20 noiembrie 1897 s-a inaugurat traseul feroviar Piteşti-Curtea de Argeş. La eveniment au fost prezenţi Ion I.C. Brătianu, ministrul Lucrărilor Publice, şi inginerul Anghel Saligny, directorul general al Căilor Ferate Române, cel care proiectase şi construise podul peste Dunăre de la Cernavodă. La acea vreme, podul metalic era cel mai lung din Europa.

Curent electric pentru iluminatul public

Pe 15 decembrie 1913, la Piteşti a început furnizarea curentului electric pentru iluminatul public. Recepţia definitivă a fost făcută pe 29 septembrie 1914. Stâlpii reţelei stradale erau din fier în zona centrală şi din lemn la periferie.

Partidele politice argeşene după ocupaţia germană

După ocupaţia militară germană sunt reactivate la Piteşti, la 30 noiembrie 1918, clubul local al Partidului Conservator, organizaţia Partidului Naţional Liberal, secţiunea Partidului Social Democrat, devenit, pe baza Declaraţiei de Principii, Partidul Socialist. În acelaşi an, pe 14 decembrie, Clubul din Piteşti al Partidului Conservator, îndrumat de Alexandru Marghiloman, a preluat denumirea de Partidul Conservator Progresist. După 1924 unii membri vor trece la Partidul Poporului.

S-a născut matematicianul Gheorghe Marinescu

În ziua de 21 septembrie 1921, s-a născut la Piteşti Gheorghe I. Marinescu. Peste ani el avea să devină un cunoscut matematician şi profesor universitar. Pe 1 martie 1974, el a devenit membru al Academiei Române. Academicianul a decedat la Bucureşti, pe 10 martie 1987.

Patinoar şi bazin de înot în Parcul Ştrand

Graţie contribuţiei voluntare a militarilor Garnizoanei Piteşti, pe 15 mai 1935, primăria a amenajat în parcul Ştrand: pepiniera dendrologică, stadionul, poligonul de tragere, un mic patinoar şi un bazin de înot.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii