Web Analytics

Caleidoscop

de | 26.09.2019 13:03 | Cultură

Revista ”Vocea Argeşului”

În anul 1859, una dintre publicaţiile apărute la Piteşti era şi ”Vocea Argeşului”. În perioada de pregătire a Unirii, în această revistă s-a publicat, sub semnătura cunoscutului gazetar piteştean Ion C. Fundescu, ”Cântecul unui român de pe malul Argeşului”.

Barbu Ştirbei a semnat abdicarea la Piteşti

După încheierea păcii în Războiul din Crimeea, domnul Ţării Româneşti Barbu Ştirbei a fost obligat să abdice, conformându-se, astfel, prevederilor Convenţiei de la Balta Liman şi Tratatului de la Paris. Domnitorul a emis ofisul de la Piteşti.

Principele Carol a fost prezent la Pitești la un dineu

Pe 9 mai 1878, principele Carol a primit la Cartierul General din Piteşti, în audienţă, pe agentul diplomatic al Serbiei. Acesta i-a înmânat din partea principelui acestei ţări distincţia Marele cordon al Ordinului Tacova. La dineul dat în cinstea acestui eveniment, principele Carol a ţinut un discurs în care, printre altele, a apreciat patriotismul piteştenilor.

Demonstranţii, opriţi de armată

Muncitorii din Piteşti au participat activ la greva din 20 octombrie 1920. Pentru oprirea demonstranţilor a fost folosită armata, iar reluarea lucrului s-a făcut pe 22 octombrie 1920, sub ameninţarea şi presiunile autorităţilor.

Apare Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești

1950. Apare Uniunea Județeană Argeș a Cooperativelor Meșteșugărești, printre primele unități din Pitești, Cooperativa Deservirea, în prezent Atcom.

Piteștenii au luat la cunoștință despre constituirea Pactului Militar de la Varșovia

1955, mai 14. Cetățenii și oficialitățile din Pitești au luat la cunoștință despre constituirea Pactului Militar de la Varșovia, România stat fondator, structură defensivă, aflată sub comandă superioară sovietică, desființat după 1990.

O nouă clădire pentru Școala Nr. 4

1968, septembrie 15. O nouă clădire pentru Școala Nr. 4, cartierul Traian, Pitești, instituție transferată de pe bulevardul Republicii (Școala Nicolopol).

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii