Web Analytics

Caleidoscop

de | 20.06.2018 21:16 | Cultură

8 Lahovary 1249Dicţionarul geografic al judeţului Argeş, editat de George Lahovary

1888. George I. Lahovari editează, la Bucureşti, ”Dicţionarul geografic al judeţului Argeş”, care cuprinde importante referiri la Piteşti. De asemenea, în acelaşi an se tipăreşte, la Piteşti, revista enciclopedică ”Luceafărul”.

Dubla ocupație turco-țaristă este instalată la Pitești

1848. Sunt instalate, la Pitești, oficialitățile dublei ocupații turco-țariste, ca urmare a înfrângerii Revoluției din Valahia. Mai mulți participanți la evenimentele din 1848 din Argeș au fost arestați, reținuți la Văcărești, judecați și condamnați.

Legea privind drepturile participanților la Războiul de Independență a fost semnată la Pitești

1878, mai 10. Conducătorul statului a semnat, în Pitești, Legea privind drepturile participanților la Războiul de Independență, instituind mai multe distincții.

Judeţul Muscel avea două circumscripţii veterinare

1929. În primul deceniu al perioadei interbelice, teritoriul judeţului Muscel era împărţit în două circumscripţii veterinare, una cu sediul la Câmpulung şi cealaltă la Ciumeşti, aceasta din urmă fiind condusă de medicul veterinar Petre Greculescu. Acesta a fost numit, la 1 aprilie 1929, medic veterinar primar al judeţului Muscel.

Se organizează Întreprinderea de Stat a Viei și Vinului Argeș

1950. Se organizează, la Pitești, Întreprinderea de Stat a Viei și Vinului Argeș (Vinalcool), devenită, după 1990, societate pe acțiuni.

Se înființează filiala Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici

Filiala Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România a fost înființată în 1976, printre primii membri numărându-se nume consacrate la nivel național: Ioan Gh. Vrăneanțu, Sorin Ilfoveanu, Ion Pantilie, Gheorghe Pantelie, Florica Steriade, Margareta Popescu, Mariana Șenilă-Vasiliu, Vasile Rizeanu. Astăzi, una dintre cele mai cunoscute filiale autohtone.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii