Web Analytics

Caleidoscop

de | 30.05.2018 16:45 | Cultură

8 RaduRadu de la Afumați a făcut importante danii pentru boierii Goleşti

Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Româneşti, a emis în data de 2 septembrie 1528, din Piteşti, un hrisov prin care a făcut importante danii boierilor Golescu în satele Duşeşti, Goleşti, Mărăcineni, Vieroşi.

Două călugăriţe ridică o biserică din lemn în Pitești

Prin strădaniile călugăriţelor Magdalena şi Doroteia, în anul 1540, în Piteşti este ridicată o biserică din lemn, aflată pe locul unde se va zidi, în secolele următoare, Biserica „Maica Precista”. În primăvara anului 1560, Petru cel Tânăr, domn al Ţării Româneşti, confirmă că Mânăstirea Curtea de Argeş are trei mori în Piteşti.

Forma de conducere a Piteştiului în 1582

Într-un document emis la data de 27 august 1582 de Mihnea Turcitul, domn al Ţării Româneşti, se menţionează forma de conducere a oraşului Piteşti, reprezentată de un judeţ (primar) şi 12 pârgari (vătăşei la primărie).

Un detașament condus de fraţii lui Ipsilanti a ocupat Câmpulungul

Marile evenimente ale istoriei moderne s-au făcut simţite şi la Câmpulung, astfel că izbucnirea revoluţiei de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, şi măsurile luate de către acesta în favoarea maselor populare s-au bucurat şi de adeziunea câmpulungenilor. Arestat de către eterişti la Goleşti, Tudor Vladimirescu este dus la Târgovişte prin Câmpulung, unde în noaptea de 22-23 mai 1821 este găzduit în casa boierului Constantin Chiliaşu, bunicul istoricului Constantin D. Aricescu. În acest timp, oraşul este ocupat de un detaşament de ostaşi condus de cei doi fraţi ai lui Alexandru Ipsilanti, Nicolae şi Iorgu.

Profesorii au strâns bani pentru soldaţii argeșeni

În vara anului 1877, cadrele didactice din Piteşti au decis să îi sprijine pe soldaţii argeşeni plecaţi pe front. Profesorii au organizat reprezentaţii teatrale din care au adunat suma de 300 de lei. Banii au fost depuşi la Prefectură, ca o contribuţie obştească în favoarea luptătorilor români de pe frontul din Bulgaria. Pe 13 noiembrie 1877, locuitorii Piteştiului au sărbătorit căderea Rahovei şi ulterior capitularea Plevnei.

Se înfiinţează la Pitești organizația Partidul Poporului

În aprilie 1920, se înfiinţează, la Piteşti, organizaţia Partidul Poporului, condusă de liderii naţionali Alexandru Averescu şi Petre Negulescu. În mai, Ministerul de Interne al României a acordat Prefecturii Argeş, 44.000 lei pentru organizarea unor acţiuni de combatere a bolşevismului.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii