Web Analytics

Caleidoscop

de | 31.01.2018 21:41 | Cultură

8 teatruDonații pentru construirea teatrului Davila

Primăria Piteşti a semnat pe 22 iunie 1910 un contract de antrepriză cu doi ingineri din Bucureşti, fraţii Virgil şi Panfil Ionescu pentru construirea Teatrului din oraş. Primarul Piteştiului de la acea vreme Nicolae Dumitrescu a oferit salariul său pe un an, iar Ion I.C. Brătianu şi Vintilă Brătianu au donat câte 2.000 de lei pentru această construcţie.

Primul arhiepiscop catolic al Bulgariei, despre Pitești

În 1640 a avut loc prima din cele şase călătorii în Ţara Românească, întreprinse cu scopul observării şi sprijinirii comunităţilor catolice de aici, ale lui Petru Bogdan Baksic, episcop de Galipolii şi primul arhiepiscop catolic al Bulgariei (1642). Cu această ocazie, înaltul prelat a notat în jurnalul său: „Mai este încă oraşul Piteşti, în apropierea munţilor, aşezat pe dealuri, lângă râul Argeş; de o parte a râului se află câmpii şi păduri şi de cealaltă parte, spre munţi, sunt dealuri şi vii care sunt în număr mare şi dau vinurile cele mai bune din Ţara Românească. Are biserici frumoase şi o mănăstire de călugări. Aici nu sunt catolici, doar când vin negustori «la târg». Are 200 case de români, adică vreo mie de suflete, oameni ceva mai înstăriţi. Se face o pâine foarte frumoasă, albă şi gustoasă”.

Tedeum pentru căderea Plevnei la Piteşti

Pe 29 noiembrie 1877, primăria oraşului Piteşti aduce la cunoştinţă populaţiei, printr-o publicaţie, căderea Plevnei. Piteştenii erau îndemnaţi să-şi exprime bucuria printr-o baie de lumină. Locuitorii erau chemaţi să vină seara în centrul oraşului însoţiţi de torţe şi lumânări. A doua zi, pe 30 noiembrie, la catedrala Sf. Nicolae piteştenii au asistat la un tedeum.

Conferinţa judeţeană a Partidului Naţional-Popular

1946, iunie 9. Conferinţa judeţeană a Partidului Naţional-Popular, constituit datorită reorganizării Uniunii Patrioţilor, Congresul din 10-12 ianuarie 1946, Bucureşti.

Deschiderea Galeriei de Artă

1971, aprilie 30. Deschiderea Galeriei de Artă a Muzeului Judeţean Argeş, amenajată în Primăria Veche (1886), printre şefii de secţie Lucian Cioată, Valeriu Dobrin, Augustin Lucici. Incendiu şi pagube materiale, 30 noiembrie 1973, deteriorări, cutremurul de pământ din 4 martie 1977, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, 1978-2006.

Zilele Culturale „Liviu Rebreanu”

1984, noiembrie 26-27. Zilele Culturale „Liviu Rebreanu” (1885-1944), Pitești și Valea Mare, dedicate apropiatului Centenar de la naștere și împlinirii a 40 de ani de la încetarea din viață a marelui scriitor, ediții ulterioare.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii