Web Analytics

Caleidoscop

de | 17.01.2018 21:20 | Cultură

8 GolescuArgeșeanul Gheorghe Golescu, în Divanul Judecătoresc

În 1831, Gheorghe Golescu participă la deschiderea Adunării Obşteşti pentru revizuirea Regulamentului Organic. În calitate de membru al Divanului Judecătoresc a prezentat Mesajul generalului rus Pavel. D. Kiseleff.

Învăţătorul lui Caragiale a predat şi la Piteşti

În perioada 1853-1858, a funcţionat la Şcoala Naţională din Piteşti institutorul transilvănean Basil Drăgoşescu. Ulterior, el a fost transferat la Ploieşti, unde l-a avut elev pe Ion Luca Caragiale.

Şcoală particulară la biserica Mavrodolu

În 1876, preoţii Gheorghe Popescu şi Ion Petculescu înfiinţează o şcoală particulară pe lângă biserica Mavrodolu la care elevii plăteau trei lei pe lună.

Maiorul Matei Botescu din Piteşti participă la demonstraţiile împotriva acţiunilor antiromâneşti

La marea demonstraţie din capitală, din primăvara anului 1894, împotriva acţiunilor antiromâneşti întreprinse de Austro-Ungaria în Transilvania, participă, alături de alţi 4 ofiţeri şi maiorul Matei Botescu din Piteşti.

Modernizarea iluminatului în Piteşti

Pentru modernizarea sistemului de iluminat al oraşului Piteşti, în anul 1900 primăria a făcut un contract cu fraţii Kepich din Bucureşti. Aceştia au instalat lămpi în sistem Washington, care funcţionau cu petrol dublu rafinat. În şedinţa din 3 martie 1901, primăria a aprobat oferta inginerului Dimitrie Dima, pentru instalarea a 11 lămpi din acelaşi sistem. Tot în anul 1901, autorităţile locale au încheiat contract cu firma Vilhelm Pittner din Viena, pentru instalarea a 33 de felinare şi 33 de lămpi care funcţionau cu petrol dublu rafinat. 

Familiile nevoiaşe au fost ajutate de prefect

Prefectul judeţului Argeş face pe 8 octombrie 1917 un apel la piteştenii cu dare de mână să vină în ajutorul familiilor nevoiaşe. Listele de subscripţie au fost deschise la Centrul Comisiei de ajutor, Prefectură, Primărie, Administraţia Financiară şi Poliţie. Funcţionarii au hotărât să cedeze în acest scop 2% din salariile lor, iar primarul şi viceprimarul au renunţat la întreaga lor leafă în favoarea săracilor.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole