Web Analytics

Caleidoscop

de | 24.05.2017 18:20 | Cultură

8 MaiorescuTitu Maiorescu a devenit deputat de Argeş

În data de 6 iunie 1871, Titu Maiorescu îi mulţumeşte primarului Piteştiului, printr-o scrisoare, pentru alegerea sa ca deputat al Colegiului IV Argeş. N-a rămas de pe urma sa decât iniţiativa restaurării bisericii de la Curtea de Argeş.

Tăbăcarii piteşteni la 1724

1724. Trei tăbăcari din Piteşti încheie o tocmeală cu negustorul Grigore pentru a tăbăci 320 de piei de capră. De asemenea, negustorul Pătru angajează alţi tăbăcari din Piteşti pentru tăbăcirea a 500 de piei. Atelierele tăbăcarilor se aflau lângă malul Argeşului, în locul numit până târziu, Tabaci.

Construirea cazarmei pompierilor

În urma intervenţiilor ministrului de război, consiliul local a hotărât, în şedinţa din 10 iunie 1885, să facă împrumut la Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni în vederea construirii cazarmei pompierilor. Investiţia a fost estimată la valoarea de 67.000 lei. Lucrările s-au desfăşurat conform graficului şi la data de 24 octombrie 1887 s-a încheiat procesul de recepţie.

Primul azil pentru cerşetorii din Pitești

Pe 6 decembrie 1908, la insistenţele poliţiei, în Piteşti ia fiinţă primul azil pentru cerşetorii din oraş. Localul se afla pe strada Şerban Vodă şi pentru el primăria plătea 500 de lei anual. Prefectul a cerut primarului o listă  cu cei care au contribuit la înfiinţarea azilului pentru a le mulţumi şi a le face cunoscut că pe viitor, acesta va rămâne în îngrijirea şi conducerea primăriei.

Naţionalizarea importantelor unităţi industriale din Pitești

Pe 11 iunie 1948, printre cele mai importante unităţi industriale din Piteşti, intrate sub incidenţa Legii naţionalizării, s-au aflat Textila Românească, Ţesătoria Română, fabricile şi tăbăcăriile patronilor Constantin Dumitrescu şi Constantin Petrescu, precum şi Exploatarea de Electricitate.

Extinderea Penitenciarului din Pitești

1948, august 30. Decretul Nr. 221 privind extinderea Penitenciarului din Piteşti, construit în etapa interbelică, acordat Direcţiei Generale a Securităţii Poporului pentru reeducarea tinerilor.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii