Web Analytics

Caleidoscop

de | 16.02.2017 10:58 | Cultură

8 DavilaCarol Davila s-a căsătorit cu nepoata Goleștilor

Carol Davila, medic şi farmacist de origine italiană, s-a căsătorit la 30 aprilie 1861 cu Ana Racoviţă, nepoata Goleştilor. Ana era o brunetă frumoasă şi suplă, care i-a dăruit 4 copii. Unul dintre ei a fost Alexandru Davila, viitorul scriitor şi om de teatru. Una dintre fete, Elena se va căsători cu generalul Ioan Perticari, al cărui conac, construit în 1927, se află şi la ora actuală în centrul comunei Izvoru. Aici viitorul rege Carol al II-lea a fost învăţat să mânuiască armele de către generalul Perticari.

Donație engleză pentru spitalele militare temporare din Piteşti

În timpul războiului de independenţă, militarii răniţi şi bolnavi au fost îngrijiţi în oraşul Piteşti atât la Spitalul civil situat în strada Sfânta Vineri la nr. 57, cât şi într-un număr de 5 spitale militare temporare. Pe 15 ianuarie 1878, Crucea Roşie engleză oferă pentru spitalele militare temporare din Piteşti: 298 perechi pantofi pâslă, 452 flanele, 250 cămăşi, 249 izmene, 399 perechi ciorapi, 300 plăpumi şi 390 scufe de pichet.

Localitatea Brătieni devine Brăduleț

Localitatea „Brătieni” aflată în apropiere de oraşul Curtea de Argeş, a fost atestată documentar, ca localitate de reşedinţă a boierilor din familia Brătianu, încă din secolul al XV-lea. După ce a figurat cu numele Brătieni, cinci secole, în anul 1949, activiştii comunişti au schimbat numele localităţii în „Brăduleţ”, nume care se menţine şi în prezent. Acesta era unul din modurile prin care regimul comunist, vroia să se descotorosească de numele familiilor boiereşti din Argeş.

Paşoptistul piteștean Toma Furduiescu

Pitarul Toma Furduiescu a fost unul dintre cei care a propagat ideile paşoptiste, dar a şi organizat şi participat activ la acţiunile desfăşurate în Piteşti. De asemenea, acesta a adus la Piteşti, numeroşi clăcaşi din Racoviţa care au protestat şi au ars Regulamentul Organic. De reținut că Regulamentul Organic a fost o lege organică, cvasi-constituţională, promulgată în 1831-1832 de către autorităţile imperiale ruseşti în Ţara Românească şi Moldova.

Înfiinţarea Întreprinderii Cinematografice de Stat Argeş

1950, septembrie 23. La Piteşti, înfiinţarea Întreprinderii Cinematografice de Stat Argeş, printre directori, Ion Ionescu, Gheorghe Despa, Jean Poştoacă, Victor Petrescu, Vasile Negescu, Corneliu Necula, Ionel Constantin, Constantin Cârstoiu.
Fonduri de 15 miliarde de lei pentru Pitești
1971-1975. Municipiul Pitești, inclusiv comunele arondate în 1968, a primit, de la stat, 15 miliarde de lei, fonduri pentru investiții economice și sociale.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii